Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η κυβέρνηση επιτίθεται ανοιχτά στο περιβάλλον



Η νίκη των κατοίκων της Τήνου ενάντια στα σχέδια
 κυβέρνησης-Κοπελούζου δείχνει ότι μπορούμε να σταματήσουμε 
την αντι-περιβαλλοντική πολιτική
Στις 5 Ιούνη γιορτάστηκε και στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Και γιορτάστηκε όπως έπρεπε, με κινητοποιήσεις ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης. Νόμος που άνοιξε τον ασκό του αιόλου, καθώς είχαν προηγηθεί ήδη μια σειρά από αντι-περιβαλλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης στο διάστημα της πανδημίας. Βασικό σύνθημα των κινημάτων που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις ήταν: «Υπερασπιζόμαστε τη Γη: Ένας αγώνας που μας αφορά όλους! Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη». Ο νόμος ψηφίστηκε βέβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορούμε στην πράξη να τον ακυρώσουμε. Δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Η επίθεση στο περιβάλλον είναι πολλαπλή και σε πολλά επίπεδα. Τα αιολικά πάρκα κατακλύζουν τα βουνά μας, οι παραλίες κινδυνεύουν από «επενδύσεις», οι λόφοι, τα πάρκα, τα ρέματα, το νερό, προσφέρονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό για εκμετάλλευση.
Η πρόσφατη ιστορία με τον κορονοϊό έδειξε ότι η φύση δεν αντέχει άλλο! Η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες.
Στο όνομα της «ανάπτυξης», είτε αυτή είναι «πράσινη» είτε όχι, ό,τι είναι κοινό και δημόσιο περνάει στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, προκείμενου να αυξηθεί κι άλλο το κέρδος των –εγχώριων και μη– μεγαλοεπιχειρηματιών. Το καπιταλιστικό κράτος, όπως έχει αποδείξει περίτρανα, αντιλαμβάνεται τη φύση και το περιβάλλον σαν κάτι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Όμως τα κγραφα﷽﷽﷽﷽﷽τα ΣΕ ΑΠΤΤΤαΤαινήματα και οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Έτσι, νίκησε ο αγώνας των κατοίκων της Τήνου, που αντιδρούσαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού. Πρόσφατα στο νησί υπήρξαν σκηνές απρόκλητης βίας και καταστολής. Η ακύρωση των σχεδίων του ομίλου Κοπελούζου αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακού λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια.
Αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει. Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Είναι στο χέρι μας να εναντιωθούμε σε όλο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στη γη μας. Ακυρώνουμε στην πράξη τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια και νόμους.

Ματίνα Χελιδώνη