Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Σκέψεις για μειώσεις μισθών και στο δημόσιο


Αναδημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα ανακοίνωσης που λάβαμε από το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Οι νεοφιλελεύθεροι υπουργοί της Ν.Δ. με πρωτοπόρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό βρήκαν χρυσή ευκαιρία με την πανδημία να ικανοποιήσουν πάγιες επιδιώξεις του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών στη χώρα μας.


…Δημοσιεύματα ήδη αναφέρουν ότι ετοιμάζονται για περικοπές μισθών στο δημόσιο ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους που είναι οι συμβασιούχοι, για να ακολουθήσουν και οι μόνιμοι, και ενδεχομένως (αν χρειαστεί για να βγει το πλάνο τους) και οι συνταξιούχοι.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το λεγόμενο σχέδιο επέκτασης της επιδοτούμενης εργασίας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν κυρίως οι συμβασιούχοι που απασχολούνται, μεταξύ άλλων, σε δήμους και περιφέρειες, για τους οποίους ετοιμάζουν σημαντικό κούρεμα μισθού. Εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε αυτό το καθεστώς, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE (δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ), με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ. Το χάπι θα το χρυσώσουν, για να χωνευτεί η απώλεια των 150 ευρώ, ότι πιθανά θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του χρόνου.

…Φτάνει πια! Να μη μας εξαπατήσουν άλλη μια φορά. Λεφτά υπάρχουν, να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν και τους κάνουν πλάτες.
Τα βάρη της υγειονομικής κρίσης να τα πληρώσουν ΤΩΡΑ οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα τραστ της αλυσίδας διατροφής που υπερ-κέρδησαν αυτή την περίοδο της πανδημίας, τα γκόλντεν μπόις των επιχειρηματικών ομίλων.
Γελιούνται κυβέρνηση και εργοδότες εάν πιστεύουν ότι θα καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, θα μειώσουν μισθούς, για να μας επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα.
Δεν θα σας αφήσουμε, κυβέρνηση, δήμους και εργοδοσία, να αξιοποιήσετε την πανδημία για τη συρρίκνωση και κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.
Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που επιβλήθηκαν στο όνομα της πανδημίας.
Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας!
Εργατικό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζί με τους ανέργους, να απαιτήσουμε από κράτος και εργοδότες να μπουν τα εργατικά δικαιώματα μπροστά και οι κοινωνικές ανάγκες. Να διεκδικήσουμε βασικά αιτήματα προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των ανέργων.