Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Η Ευρώπη πληρώνει την εξάρτησή της από την Κίνα

 

Η Ευρώπη νόμιζε ότι, μεταφέροντας τα εργοστάσιά της
στην Κίνα, θα επωφελούνταν από τη φθηνή εργασία. 
Τελικά εξαρτήθηκε από την κινεζική τεχνολογία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φτάνουν έως και το 40% για κάποιες μάρκες, όπως η MG, με σκοπό να αποτρέψει την αγορά κινέζικων αυτοκινήτων και να προστατέψει την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ως απάντηση, η Κίνα πάγωσε τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκά εργοστάσια κινεζικών εταιρειών όπως οι BYD, MG και DongFeng, ενώ απαγόρευσε τις εξαγωγές υλικών απαραίτητων για την κατασκευή μπαταριών.

Η Κίνα ελέγχει το 70% της εκμετάλλευσης κρίσιμων πρώτων υλών όπως το λίθιο και το γάλλιο. Συγκεκριμένα, ελέγχει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, το 60% του λιθίου, το 40% του χαλκού και το 70% του νικελίου, ενώ κατασκευάζει σχεδόν το 90% των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως. Η έως τώρα εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα. Και πέρα από την εξάρτηση σε πρώτες ύλες, η Ευρώπη εξαρτήθηκε από την Κίνα και τεχνολογικά.

Τρανό παράδειγμα η σουηδική Northvolt, το «διαμάντι» της ευρωπαϊκής ηλεκτροκίνησης, με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, που πτώχευσε τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία της Σουηδίας και η σημαντικότερη μετά την κατάρρευση της Saab πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η παραγωγή στη Northvolt σταμάτησε λόγω χαμηλής ζήτησης και προβλημάτων στο εργοστάσιο, που βασιζόταν σε κινεζικά μηχανήματα, τα οποία ήταν περίπλοκα και συχνά παρουσίαζαν προβλήματα, ενώ η λειτουργία τους απαιτούσε Κινέζους τεχνικούς. Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες από Ευρωπαίους εργαζομένους για δολιοφθορά στον εισαχθέντα εξοπλισμό, αλλά και φήμες ότι οι Κινέζοι εκπρόσωποι που επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις στη Σουηδία δεν μιλούσαν Αγγλικά, επομένως ήταν αδύνατη η επικοινωνία τους με τους Ευρωπαίους χειριστές των μηχανημάτων!

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα ελέγχει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε υλικά και τεχνολογία που είναι απαραίτητα για την ηλεκτροκίνηση. Η Ευρώπη, που κόπτεται για τη μετάβαση στην «πράσινη» τεχνολογία, δεν μπορεί να την υποστηρίξει χωρίς κινεζικές μπαταρίες, καθιστώντας τις προσπάθειες για «στρατηγική αυτονομία» σχεδόν άνευ νοήματος. Η Ε.Ε. δεν κατάφερε να αναπτύξει δικές της αλυσίδες εφοδιασμού, αφού βασίστηκε στη φτηνή παραγωγή της Κίνας τα προηγούμενα χρόνια, μεταφέροντας εκεί κεφάλαια και τεχνολογία. Και τώρα που έχει ξεκινήσει ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η Ε.Ε. θα κάνει τον θεατή και θα μαζεύει τα απόνερα!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου