Κρατική παρέμβαση στη διάθεση βασικών προϊόντων-παράκαμψη των μεσαζόντων-ελεγχόμενες τιμές
Η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μεικτά (743 καθαρά). Ας μη λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το έκανε μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, υπολογίζοντας κουτοπόνηρα ότι κάτι τέτοιο θα εκτόνωνε την λαϊκή οργή, λες και το θέμα είναι οικονομικό. Με την κράτηση του φόρου και τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη, στην ουσία δεν μιλάμε για αύξηση αλλά για μείωση μισθού.
Η πολιτική της συνεχιζόμενης ακρίβειας είναι ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και των καπιταλιστών για την καθυπόταξη του ελληνικού λαού. Η συνεχής και μόνιμη αγωνία για την επιβίωση νομίζουν ότι θα μετατρέψει τους πολίτες σε υποτακτικούς υπηκόους του κράτους-παρακράτους τους. Υπάρχει λύση απέναντι στο εφιαλτικό αυτό σχέδιο, που προσπαθεί να μας μετατρέψει από σκεπτόμενους και αγωνιζομένους ανθρώπους σε απλούς καταναλωτές πανάκριβων υπηρεσιών και ειδών; Υπάρχει, και ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της λύσης το εφαρμόζει πλέον η γειτονική μας Βουλγαρία, και μάλιστα παρότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Βουλγαρία λοιπόν νομοθετήθηκε η ίδρυση κρατικών καταστημάτων που θα πωλούν προϊόντα με το πολύ έως 10% κέρδος. Εγκρίθηκε η ίδρυση μονομετοχικής κρατικής εταιρείας για τη λειτουργία καταστημάτων που θα διαθέτουν βασικά τρόφιμα και άλλα είδη ζωτικής σημασίας, τα οποία θα προέρχονται κυρίως από Βούλγαρους παραγωγούς. Το κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα το κατέχει το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο συντομεύει η αλυσίδα εφοδιασμού, παρακάμπτονται οι μεσάζοντες και έχουμε μείωση των τιμών. Παρόμοια καταστήματα λειτουργούν σε Γαλλία και Γερμανία, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκέφτεται να μας σφίξει και άλλο τη θηλιά της επιβίωσης, νομίζοντας ότι έτσι θα έχει το κεφάλι της ήσυχο, είναι γελασμένη. Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε διατίμηση στα βασικά αγαθά (είδη διατροφής, θέρμανση, ενοίκια κ.λπ.), ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γειτονικής μας χώρας διεκδικώντας να δημιουργηθούν και εδώ τέτοια καταστήματα, ενισχύοντας έτσι την τοπική παραγωγή και αποδυναμώνοντας τα καρτέλ των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν ελέγχοντας την επιβίωση μας.
Επίσης με αυτόν τον τρόπο μπορούν να «εκπαιδευτούν» οι καταναλωτές ότι μπορούν και αυτοί να καθορίσουν τις τιμές των προϊόντων και όχι να παρακολουθούν παθητικά τις τρομερές αυξήσεις από τους μεσάζοντες χονδρέμπορους, τα σούπερ μάρκετ ή ακόμα και το χρηματιστήριο. Η οργάνωση καταναλωτών και παραγωγών είναι ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στις αυξήσεις. Να υπάρχει ένα πιο δίκαιο σύστημα διανομής τροφίμων και να δημιουργηθούν όχι μόνο κρατικά μαγαζιά αλλά και κρατικά εργοστάσια που θα παράγουν πολλά βασικά προϊόντα.
Οι πόροι της γης μαζί με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στη γεωργία και κτηνοτροφία, με έναν ορθολογικό και δίκαιο σχεδιασμό παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, φτάνουν να θρέψουν πληθυσμό διπλάσιο από αυτόν που έχει σήμερα η Γη, σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ. Άρα λοιπόν η ακρίβεια στα είδη διατροφής και διαβίωσης είναι απλά ένα όπλο στα χέρια της αστικής τάξης απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο, την εργατική τάξη. Από δω και πέρα μπορεί να γίνει το δικό μας όπλο για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει.
Μαρία Καράβολα