Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Ρήμαξε εταιρείες, έβγαλε κέρδη και τώρα φεύγει

Το ότι η CVC πάντως την κοπανάει τώρα έχει σχέση 
και με τις δυσοίωνες προοπτικές της κυβέρνησης 
Μητσοτάκης
Το fund της CVC Capital Partners ήρθε στην Ελλάδα το 2017 έχοντας ένα πλάνο εξαγορών τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, ενώ στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες ως… ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία! Μέσα σε λίγα χρόνια εξαγόρασε εταιρείες στους κλάδους της υγείας, της ασφάλισης, των τροφίμων κ.ά. Το 2025 όμως φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος της παρουσίας του στην ελληνική αγορά, καθώς οι πωλήσεις των περιουσιακών του στοιχείων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Αυτή η στρατηγική «αποεπένδυσης» του fund δεν προκαλεί εντύπωση, αφού πέτυχε τον σκοπό του, που ήταν να αγοράσει φτηνά, μετά τη μεγάλη «εσωτερική υποτίμηση» που έφεραν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία, να κάνει την «αρπαχτή» και να φύγει, αφού πρώτα θα είχε δημιουργήσει υπεραξίες και θα πουλούσε ορισμένες επιχειρήσεις σε καλή τιμή ή θα είχε ξεζουμίσει ό,τι απέμεινε από άλλες.

Έτσι, η πώληση του Hellenic Healthcare Group (HHG), του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υγείας, μπορεί να ανακοινώθηκε ως μια επιτυχημένη συναλλαγή, αλλά η πώληση ήρθε υπό την πίεση χαμηλών αποδόσεων. Το ίδιο ισχύει και για την Μπάρμπα Στάθης, τη γνωστή εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων. Αλλά και η Εθνική Ασφαλιστική, ο ασφαλιστικός κολοσσός που πριν την πώληση ήταν κερδοφόρος, λίγα χρόνια μετά την «επενδυτική» διαχείριση από τη CVC, έχασε μερίδια αγοράς και κατέληξε ζημιογόνος, για να εξαγοραστεί τελικά από την Τράπεζα Πειραιώς. Στον αντίποδα, το πωλητήριο στην Ελληνική Ζύμη θεωρείται αρκετά υψηλό και υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αυτός είναι ο «στρατηγικός επενδυτής» που διαφήμιζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί φυσικά να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ότι η κόρη του Μητσοτάκη, Σοφία, εργαζόταν στη CVC και μάλιστα την περίοδο που αυτή εξαγόρασε το 10% της ΔΕΗ (2021). Με δυο λόγια, η CVC είναι ένα αρπακτικό που επικεντρώθηκε στα γρήγορα κέρδη και όχι σε μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης των εταιρειών που εξαγόρασε. Αφού λοιπόν έστυψε αυτές τις εταιρείες σαν λεμονόκουπες, τώρα τις ξεπουλάει, αδιαφορώντας για το μέλλον τους και το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία. Μια οικονομία που περιμένει να σωθεί από funds, παρασιτικές δραστηριότητες και ευκαιριακό τουρισμό δεν μπορεί να περιμένει να φτάσει μακριά.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου