Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018


1 Οκτωβρίου: Οι συνταξιούχοι προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και Κοζάνη έως τις 4 του μήνα, ενάντια στις νέες περικοπές των συντάξεων. Στις 9/10 έγιναν συγκεντρώσεις σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.
● Οι εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «VODAFONE-360 Connect» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην επιχειρούμενη επιβολή 9ώρου. Πολλοί δεν υπέγραψαν τη σχετική μετατροπή της σύμβασης εργασίας.

2 Οκτωβρίου: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα προχώρησαν οι 3.500 περίπου εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η κυβέρνηση σχεδιάζει διαγωνισμό για προσλήψεις, αλλά με κριτήρια που δεν καλύπτουν πολλούς απ’ τους συμβασιούχους αυτούς εργαζόμενους, που έχουν έως και 15 χρόνια εργασίας, οι οποίοι θα απολυθούν.

● Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ Αλίμου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ενάντια στη σχεδιαζόμενη απόλυσή τους.

3 Οκτωβρίου: Σε 24ωρη απεργία στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε 4ωρες στάσεις εργασίας σε άλλους κλάδους προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ενάντια στη νέα συρρίκνωση του καθεστώτος των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που ετοιμάζει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο.
● Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκίνησαν 2ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην απόλυση 30 εξ αυτών και την παραχώρηση της δουλειάς σε εργολάβο. Στις 8 του μήνα έκαναν 48ωρη απεργία, στις 10 δύο 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και στις 11 του μήνα πάλι 48ωρη απεργία και διαμαρτυρία στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου.

5 Οκτωβρίου: Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν 4ωρη στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη στην υπόλοιπη χώρα, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και την καταβολή των αναδρομικών τους. Στις 10 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση. Έγιναν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
● Οι οδηγοί του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στα σχέδια της διοίκησης του οργανισμού να παραχωρήσει δρομολόγια στο ιδιωτικό ΚΤΕΛ και τους δήμους.

9 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στην πλήρη διάλυση του οργανισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο.

11 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «WIND» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία. Έχουν γίνει ήδη δύο απολύσεις. Στις 30 του μήνα έγινε νέα 24ωρη απεργία, καθώς η εργοδοσία προχώρησε σε δύο επιπλέον απολύσεις. Στις 31/10 οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με δίωρη στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην ένταξη των μουσείων και μνημείων της χώρας στο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.

15 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι της κλινικής «EUROMEDICA–Κυανούς Σταυρός» στη Θεσσαλονίκη έκαναν τριήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα έξι μηνών.
● Οι απολυμένοι του ξενοδοχείου «LEDRA MARRIOTT» (νυν «GRAND HYATT») στην Αθήνα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους έξω από το ξενοδοχείο, διεκδικώντας την εργασιακή τους αποκατάσταση.
● Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου στην Ελευσίνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις του ιδρύματος, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Υγείας σε αυτό.

16 Οκτωβρίου: Οι γιατροί των κέντρων υγείας της Αττικής έκαναν 2ωρες στάσεις εργασίας για πέντε ημέρες, ενάντια στη διεύρυνση του απογευματινού τους ωραρίου.

17 Οκτωβρίου: Οι 170 εργάτες της βιομηχανίας «Χαλυβουργική» στην Ελευσίνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας, ενώ παράλληλα απέκλεισαν την Εθνική οδό, διαμαρτυρόμενοι για την τρίμηνη επιβολή εκ περιτροπής εργασίας απ’ την εργοδοσία, που σημαίνει βέβαια και μείωση αποδοχών.

19 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο μετρό έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τα οξυμμένα προβλήματα των μέσων σταθερής τροχιάς.

24 Οκτωβρίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργάτες του εργοταξίου του γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

25 Οκτωβρίου: 24ωρη απεργία έγινε από τους δικαστικούς υπαλλήλους για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών που αντιμετωπίζουν, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας.

30 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι του Ωνάσειου νοσοκομείου έκαναν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

31 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για αυξήσεις μισθών και καταβολή αναδρομικών.
● Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στη συνεχιζόμενη ομηρία τους, με την παράδοση της επιχείρησης σε νέο εργολάβο, που σημαίνει πάλι κίνδυνο απολύσεων και απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων.

Σ. Κρόκος