Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Εντείνεται η επίθεση στους τραπεζοϋπαλλήλους

Αφού λήστεψαν τον ελληνικό λαό και συνέβαλαν αποφασιστικά στην κρίση,
οι τράπεζες δείχνουν τώρα το ανάλγητο πρόσωπό τους στους υπαλλήλους τους

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς αντιστέκονται στα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η εργοδοσία για πρόγραμμα «εθελούσιας» άδειας άνευ αποδοχών, όπως και «εθελούσιας» μείωσης ωραρίου, με 4ωρα και 5ωρα, και παράλληλη μείωση αποδοχών βέβαια. Στην ουσία πρόκειται για υποχρεωτικά μέτρα που οδηγούν στην «εθελούσια» έξοδο, δηλαδή, σε απολύσεις.
Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων, η εργοδοσία εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει την τράπεζα από απόψεως εργασιακών συνθηκών σε κάτεργο. Με πράξεις όπως: ουσιαστική κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων, στέρηση ημερών άδειας, εντατικοποίηση της εργασίας μέσω «ατομικών στόχων»
και «προσωπικής συνεισφοράς», υποστελέχωση καταστημάτων, είσοδος εργολαβιών, καταστρατήγηση των όρων της εργασιακής σύμβασης κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα έχει καταδικαστεί απ’ την Επιθεώρηση Εργασίας με πρόστιμο 1,635 εκατομμυρίων ευρώ για 100 παραβάσεις μη δηλωμένης εργασίας, καθώς και με κλείσιμο υποκαταστημάτων για αδήλωτες υπερωρίες.
Η κατάσταση αυτή δείχνει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του χρηματιστικού κεφαλαίου, το οποίο ηγήθηκε της επίθεσης της αστικής τάξης ενάντια στον ελληνικό λαό. Η συγκεκριμένη τράπεζα γιγαντώθηκε απ’ τους κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, καταβρόχθισε πολλές άλλες μικρότερες και έγινε μια από τις τέσσερις κυρίαρχες του συστήματος, μαζί με την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank. Και οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρά προβλήματα. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν στήσει τον μηχανισμό του υπερδανεισμού και της υπερχρέωσης (κάρτες, ομόλογα κ.λπ.), συμβάλλοντας τα μέγιστα στη γενικότερη χρεοκοπία του εγχώριου καπιταλισμού. Τότε βέβαια είχαν αυξήσει και το προσωπικό τους. Με την κρίση, τα μνημόνια και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, πέρασαν στον έλεγχο των «δανειστών» και τελικά των ξένων κερδοσκοπικών funds. Τώρα δεν μπορούν να δανείζουν όπως πριν. Έτσι τα κέρδη τους έχουν μειωθεί. Γι’ αυτό θέλουν να διώξουν μαζικά προσωπικό και κλείνουν συνεχώς υποκαταστήματα. Δεν είναι μόνο η Πειραιώς, παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικότερο αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού. Η μόνη λύση βρίσκεται στην κρατικοποίηση των τραπεζών και στην υπαγωγή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και γενικότερα στις κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στην Πειραιώς και στις άλλες τράπεζες.

Σ. Κρόκος