Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Βρίθει σκανδάλων ο ελληνικός καπιταλισμός


Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες-μεταπράτες και Έλληνες 
τραπεζίτες σε κινεζικές μπίζνες: λίγες οι πιθανότητες 
να μην υπάρχει παρανομία και απάτη από πίσω
Την «τιμητική» του έχει ο ελληνικός καπιταλισμός αυτή την περίοδο, αφού δεν προλαβαίνει να συνέλθει από το ένα σκάνδαλο και αμέσως ένα νέο εμφανίζεται. Μετά τη Folli Follie, για την οποία αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, σειρά έχει η υπόθεση Παπαευαγγέλου-Εθνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η οικονομική εισαγγελία διερευνά καταγγελίες της Eurobank για πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, μέσω όμως παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν «σπάσιμο» των κινεζικών capital controls και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!
Σύμφωνα με την έρευνα των κινεζικών αρχών, ο Παπαευαγγέλου είχε συστήσει εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνοντας τα χρήματα μέσω της χρήσης POS της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, την περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις, στην Κίνα είχαν επιβληθεί capital controls, με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», το οποίο εξασφαλίζει σημαντικά προνόμια σε όσους επενδύουν στην Ελλάδα. Έρευνα για το θέμα διενεργεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και ενώ η διοίκηση της Jumbo δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα του Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρεία, ερωτηματικά προκαλεί το πώς ο πρόεδρος της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, δεν είχε αντιληφθεί κάτι τόσο σοβαρό, που αφορούσε το δεξί του χέρι! Γιατί κατά τα άλλα είναι δραστήριος στις εισαγωγές φτηνών κινέζικων προϊόντων που έχουν κατακλύσει την αγορά και έχουν βάλει λουκέτο σε πολλά μικρά μαγαζιά και βιοτεχνίες. Όπως επίσης, κατά καιρούς, δεν ξεχνά να κουνά το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, δηλαδή σε αυτούς που αγοράζουν τα προϊόντα του. Πέρσι δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι «κακομαθημένος λαός, που δεν θέλει να αλλάξει» και φέτος ζήτησε ανοιχτά την περικοπή των συντάξεων!
Αυτοί είναι οι «επιτυχημένοι» του ελληνικού καπιταλισμού, με έφεση πάντα στην παρασιτική «επιχειρηματικότητα» και την υπερεκμετάλλευση του προσωπικού τους, που κατακρίνουν και τον ελληνικό λαό από πάνω. Και αυτό όταν δεν αποδεικνύονται κοινοί απατεώνες με διεθνή δράση, όπως όλο και πιο συχνά συμβαίνει τελευταία.

Γιάννης Τριανταφύλλου