Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Βέλγιο: Σε δυναμικό πολυήμερο απεργιακό αγώνα κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της Aviapartner στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τις αποσκευές πολλών μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Η απεργία ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και διήρκεσε έως τις 31 του μήνα. Ακυρώθηκαν 960 πτήσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και προσλήψεις.


ΗΠΑ: Τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν 15.000 εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Καλιφόρνιας, κυρίως βοηθοί και τεχνικοί.
Διεκδικούν αυξήσεις, περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Στο μεταξύ, συνεχίζεται από τον προηγούμενο μήνα η μεγάλη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που επικεντρώνεται στους 7.700 εργαζόμενους της αλυσίδας ξενοδοχείων Marriott σε 8 πόλεις, αλλά τώρα επεκτείνεται και σε άλλα ξενοδοχεία άλλων πόλεων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν αυξήσεις και βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος τους. Στις 9 Οκτωβρίου απήργησαν για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια οι μουσικοί της Λυρικής Σκηνής του Σικάγου.

Αργεντινή: 48ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί της επαρχίας του Μπουένος Άιρες στις 8 και 9 Οκτωβρίου, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις για να καλύψουν τον δυσθεώρητο πληθωρισμό, που έχει φθάσει το 42%, αλλά και χρηματοδότηση της παιδείας, που πρόκειται να πληγεί βαριά από το πρόγραμμα που συμφώνησε ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μάκρι με το ΔΝΤ.

Ελβετία: 3.000 οικοδόμοι στο καντόνι του Τιτσίνο και άλλοι 1.800 στη Γενεύη απήργησαν και διαδήλωσαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Στις 27 Οκτωβρίου οι κινητοποιήσεις των οικοδόμων επεκτάθηκαν σε διάφορα καντόνια.

Πορτογαλία: Επιτυχημένη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου, με κυριότερο αίτημα την άρση του παγώματος των αμοιβών στο δημόσιο, που επιβλήθηκε με το αντίστοιχο πορτογαλικό «μνημόνιο».

Αγγλία: Εργαζόμενοι στις αλυσίδες γρήγορης εστίασης και ντελίβερι, μεταξύ άλλων McDonalds, TGI Fridays, Deliveroo κ.λπ., απήργησαν στις 4 Οκτωβρίου και διαδήλωσαν στο Λονδίνο. Η απεργία εξέφρασε την άνοδο της ταξικής συνείδησης αυτού του συνήθως νεαρού, επισφαλούς και πολύ χαμηλόμισθου κομματιού της εργατικής τάξης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται εδώ και πολλούς μήνες οι εναλλασσόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες, ενάντια στην κατάργηση θέσεων εργασίας.

Από τη σύνταξη