Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Αυξήσεις-φωτιά από την «απελευθερωμένη» ΔΕΗ

Λογαριασμοί για... εγκεφαλικό, στο όνομα της «απελευθέρωσης
της αγοράς ενέργειας» και της «απολιγνιτοποίησης»
Λογαριασμούς πολλαπλάσιους των συνηθισμένων έλαβαν πολλοί καταναλωτές τους προηγούμενους μήνες, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες παρόχους. To «περίεργο» γεγονός της κατακόρυφης αύξησης της τιμής της μεγαβατώρας στη χονδρική αγορά ενέργειας έχει ενεργοποιήσει τις λεγόμενες «ρήτρες αναπροσαρμογής» τόσο στα οικιακά όσο και στα εμπορικά τιμολόγια από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η χώρα μας καταγράφεται πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή του ρεύματος, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν 14% πάνω από τον μέσο όρο των τιμών στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει η ίδια η Κομισιόν σε έκθεσή της, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που ασκεί στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που εκτοξεύει τόσο την τιμή του ρεύματος; Σίγουρα είναι αποτέλεσμα του ιδιότυπου χρηματιστηρίου που λειτουργεί στην ενέργεια, το οποίο, μέσα από έναν πολύπλοκο και αδιαφανή μηχανισμό καθορίζει τις διεθνείς τιμές στις οποίες αγοράζουμε όχι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή, που κι αυτά έχουν τραβήξει την ανηφόρα. Η χώρα μας όμως έχει το… προνόμιο να ασκεί μια τέτοια ακραία πολιτική απελευθέρωσης του ανταγωνισμού και βίαιης μετατροπής του ενεργειακού μίγματος, που έχει οδηγήσει την εγχώρια αγορά ενέργειας σε απίστευτα ύψη. Η πρόωρη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και η προώθηση των ακριβών ΑΠΕ, παράλληλα με την πριμοδότηση των ιδιωτών παρόχων, έχει στρεβλώσει τόσο τον «ανταγωνισμό», που κάνει ακόμα και τους πιο ακραιφνείς οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού να αγανακτούν.

Κορυφαίο δείγμα, τα λεγόμενα σταθερά τιμολόγια των οικιακών λογαριασμών. Όσοι καταναλωτές είχαν προσφύγει στο myHome Enter της ΔΕΗ, το οποίο προσέφερε κλειδωμένη τιμή για δυο χρόνια, ήταν οι μόνοι τυχεροί που δεν είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Οι καταναλωτές που είχαν επιλέξει ιδιώτη πάροχο, βλέποντας γύρω τους κάποιους «τυχερούς» να μην έχουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, έσπευσαν να ενταχθούν στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ. Μόνο μέσα στον Οκτώβριο η ΔΕΗ αύξησε το μερίδιό της κατά 1,5%. 

Οι ιδιώτες πάροχοι έσπευσαν να καταγγείλουν τα υπερβολικά… χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ, προσφεύγοντας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, και ήδη από τις 3/12/2021 το σταθερό πακέτο της ΔΕΗ αύξησε την τιμή της κιλοβατώρας κατά 71,4%!

Έτσι λειτουργεί στον κατσαπλιάδικο ελληνικό καπιταλισμό ο ανταγωνισμός…

 

Γιώργος Καστρίτης