Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ένας ακόμα αντικοινωνικός προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών παραδίδει στη Βουλή έναν
προϋπολογισμό που, μεταξύ όλων, προβλέπει
περικοπές δαπανών υγείας εν μέσω πανδημίας

 Στη Βουλή κατατέθηκε τον Νοέμβριο ο προϋπολογισμός του 2022, ο οποίος σχεδιάστηκε υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία και η άνοδος του πληθωρισμού. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε έναν ακόμη αντικοινωνικό προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα από τα εκτιμώμενα 13 δισ. ευρώ το 2021 στα προβλεπόμενα 2 δισ. ευρώ το 2022, περικόπτονται δραστικά οι μεταβιβάσεις κατά 8 δισ. ευρώ.

 Πρωτοφανές και απάνθρωπο «μαχαίρι», δεδομένου ότι πρόκειται για κατ’ εξοχήν κοινωνικές δαπάνες. Όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, τα ποσά αυτά είναι «μεταβιβαστικές πληρωμές για επιχορηγήσεις και αποδόσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, νοσοκομεία και ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), καθώς και λοιπούς φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης...». Χαρακτηριστικές είναι οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο Υγείας από 5,2 δισ. ευρώ το 2021 σε 4,7 δισ. ευρώ το 2022 (για παρεμβάσεις covid-19 θα διατεθούν μόνο 136 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 944 εκατ. το 2021), που αποδεικνύουν το πόσο «ενδιαφέρεται» η κυβέρνηση για την υγεία μας εν μέσω πανδημίας, αλλά και την αγωνία της να στραφεί ο κόσμος στην ιδιωτική υγεία. 

Επίσης, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι δαπάνες θα μειωθούν από 25 δισ. ευρώ το 2021 σε 21,6 δισ. ευρώ το 2022. Όσον αφορά τους φόρους, αυτοί θα είναι αυξημένοι κατά 4,1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, που είναι και κοινωνικά οι πιο άνισοι, καθώς πλήττουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Μα ο Μητσοτάκης δεν έλεγε προεκλογικά ότι σαν γνήσιος «φιλελεύθερος» θα μείωνε τους φόρους; Τέλος, τα μέτρα στήριξης για την πανδημία θα πέσουν στα 2,9 δισ. ευρώ από 16,7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι κοινωνικές παροχές αυξάνονται από τα 36,1 σε μόλις 36,4 δισ. ευρώ.

Οι προαναφερθείσες περικοπές αποδεικνύουν την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στο σκληρά δοκιμαζόμενο προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας και γενικά όλον τον ελληνικό λαό, αφού δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει η πανδημία για τον χειμώνα που διανύουμε. Επιπλέον, οι περικοπές θα πιέσουν περαιτέρω τα αδύναμα και εργατικά νοικοκυριά, ενώ οι ανισότητες και οι πληγές που έχουν αφήσει τα Μνημόνια και η πανδημία θα αυξηθούν.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου