Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Mια εξευτελιστική «κοινωνική πολιτική»

Ο πλέον αντεργατικός υπουργός «Εργασίας» των τελευταίων δεκαετιών, ο Κ. Χατζηδάκης, είχε το θράσος να μιλήσει πρόσφατα για «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησής του, ανακοινώνοντας ένα επίδομα 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει εορτών – στην πραγματικότητα ένα εφάπαξ επίδομα απορίας. Τα χρήματα αυτά είναι ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα από εκείνα που το αστικό κράτος, τα μεγαλοαστικά αφεντικά του και οι «δανειστές», ξένοι και ντόπιοι, έχουν ληστέψει από τους ίδιους αυτούς χαμηλοσυνταξιούχους την τελευταία 10ετία: με τους απανωτούς αντιασφαλιστικούς νόμους, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Τα ψίχουλα αυτά, μάλιστα, τα έχει πάρει ήδη με το άλλο χέρι η κυβέρνηση, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, για την οποία είναι υπεύθυνη. 

Αυτού του είδους τα επιδόματα-ελεημοσύνες, όπως και το παλαιότερο «κοινωνικό μέρισμα», δεν είναι τυχαίο ότι καθιερώθηκαν για πρώτη φορά με το μνημόνιο. Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» του σημερινού νεοφιλελεύθερου-μνημονιακού-ολοκληρωτικού καθεστώτος: μας αφαιρούν ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα, και για να μην πεθαίνουμε και στον δρόμο από την πείνα μας δίνουν κανένα επιδοματάκι της πλάκας, για να τους έχουμε και υποχρέωση! 

Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να παλέψουμε για αυτό που αυτονόητα δικαιούμαστε: μισθούς, συντάξεις και δουλειές για να ζούμε αξιοπρεπώς, χωρίς ελεημοσύνες!


Π.Δ.