Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

«Παραλλαγή Ο» και καθεστωτικές σκοπιμότητες

Κάθε νέα παραλλαγή του ιού αξιοποιείται για νέα
κατασταλτικάπειράματα εις βάρος των λαών
Τα τελευταία δικτατορικά «υγειονομικά» μέτρα που παίρνονται σε μια σειρά χώρες –με χειρότερη περίπτωση σαφώς τη χώρα μας– δικαιολογούνται, μεταξύ άλλων, με την «απειλή» από την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού, της παραλλαγής Ο. Ο εντοπισμός αυτής της παραλλαγής –αρχικά σε χώρες της νότιας Αφρικής– παρουσιάστηκε ως ένα σχεδόν «αιφνίδιο» γεγονός, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το «δόγμα του σοκ». Να τρομοκρατηθούν δηλαδή οι λαοί, ώστε να δεχθούν και νέους κρίσιμους περιορισμούς στις ήδη βάναυσα συρρικνωμένες ελευθερίες τους. 

Ωστόσο, στο ξεκίνημα της επιδημίας, οι ίδιοι οι καθεστωτικοί επιδημιολόγοι τόνιζαν ότι ο ιός πιθανότατα θα δώσει πολλές παραλλαγές, με τάση αυτές να γίνονται περισσότερο μεταδοτικές αλλά λιγότερο θανατηφόρες. Αυτό –παρά τον πανικό που σκόπιμα καλλιεργήθηκε– επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά με την παραλλαγή Δ, αυτή που παραμένει ακόμα κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών, η παραλλαγή Δ έδωσε χαμηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Εξαιρέσεις υπήρξαν, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Στις εξαιρέσεις αυτές επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν οι συνέπειες των λοκντάουν στην υγεία των ευπαθών ομάδων και η καταπόνηση των συστημάτων υγείας, που δεν δέχθηκαν ανάλογη στήριξη.

Η παραλλαγή Ο φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι είναι πολύ ήπια. Το αν την «πιάνουν» τα εμβόλια είναι ένα ζήτημα που δεν έχει τόση σημασία, αλλά τεχνηέντως διογκώνεται προκειμένου να συνεχιστεί ο εκβιασμός γύρω από τον εμβολιασμό. Και λέμε ότι δεν έχει τόση σημασία γιατί, σύμφωνα πάλι με καθεστωτικούς επιστήμονες, θα υπάρξουν αρκετές ακόμη παραλλαγές του ιού· δεν μπορεί να φτιάχνεται ένα νέο εμβόλιο για την καθεμιά, ούτε να εμβολιαζόμαστε συνεχώς (αν και αυτό βέβαια επιδιώκουν), ούτε να «χτίζεται» κάθε φορά ανοσία ειδικά για κάθε παραλλαγή. 

Αν δεν υπήρχε η σκοπιμότητα να χτυπηθούν οι λαϊκές ελευθερίες, να ακινητοποιηθεί τελείως ο λαϊκός παράγοντας ενόψει της «επανεκκίνησης», η παραλλαγή Ο και όσες ακολουθήσουν δεν θα δικαιολογούσαν κανέναν πανικό. Με τη στήριξη πρώτ’ απ’ όλα της πρωτοβάθμιας υγείας, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. Αλλά επειδή οι εξουσιαστές έχουν ακριβώς τις παραπάνω σκοπιμότητες, είναι ικανοί να παίζουν το ίδιο βρώμικο παιχνίδι μέχρι και την παραλλαγή… Ω. Σε εμάς εναπόκειται να βάλουμε τέλος στην παράνοια του ολοκληρωτισμού.

 

Πάρις Δάγλας