Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ

Η φετινή ΔΕΘ επιβεβαίωσε τη στροφή του ελληνικού
καπιταλισμού προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό
Στο προηγούμενο φύλλο μας είχαμε αναφερθεί στη φετινή ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) με
τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Τώρα που εξελίσσεται η έκθεση, επανερχόμαστε. Κατ’ αρχάς, δεν ήλθε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στήριξε την παρουσίαση του αμερικανικού περιπτέρου, ταυτόχρονα με την εμφάνιση του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ USS Mount Whitney, που αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη.
Από πλευράς άμεσων αποτελεσμάτων, υπάρχει η πρόταση αγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά από έναν πρώην Έλληνα αεροπόρο που πήγε στην Αμερική και πλούτισε. Είναι ο ίδιος που αγόρασε τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Δεν γνωρίζουμε τη δυναμική του Ελληνοαμερικάνου καπιταλιστή. Ωστόσο, την πρόταση εξαγοράς την
παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Το δεύτερο άμεσο αποτέλεσμα είναι η ίδρυση γραφείων για κινηματογραφικές, τηλεοπτικές κ.λπ. παραγωγές από εταιρεία του Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, έγινε αναφορά στην εξασφάλιση των αγωγών αμερικανικών συμφερόντων στη Βόρεια Ελλάδα και τη διαπλάτυνση του Αξιού ώστε να γίνει πλωτός! (Το τελευταίο αναφέρθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και ασφαλώς υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον).
Συμπερασματικά, και χωρίς να ξέρουμε τις μυστικές συμφωνίες, μπορούμε  να πούμε ότι ο ελληνικός καπιταλισμός προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή για αυτόν συγκυρία στα Βαλκάνια, ενώ ο αμερικάνικος καπιταλισμός με τη σειρά του θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη των Κινέζων στην περιοχή, αλλά και των Ρώσων στα ενεργειακά και ενδεχομένως και του γερμανικού καπιταλισμού. Βέβαια, ο επενδυτικός οργασμός που αναμενόταν δεν εκδηλώθηκε, τουλάχιστον φανερά.
Στα σπουδαία παραλειπόμενα είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν να μη σημαίνει κάτι. Μπορεί να δρομολογήσει εσωτερικές διεργασίες στο επιτελείο της δεξιάς, ή να ήταν απλά μια προειδοποίηση.
Όσον αφορά το θέμα των ναυπηγείων, δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν κινέζικα λιμάνια (Πειραιάς) με αμερικάνικα ναυπηγεία. Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου είναι φύσει και θέσει φιλικός προς τις ΗΠΑ. Τα πετρέλαια, αέρια, αγωγοί κ.λπ. χρειάζονται την εγγύηση και την τεχνολογία των ΗΠΑ.
Για εμάς τους προλετάριους όλα αυτά έχουν αξία από την άποψη του να εκπαιδευτούμε πολιτικά να κατανοούμε τις εξελίξεις και να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε καταστάσεις που θα προκύψουν από τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλισμών. Το να αντιλαμβανόμαστε τον ιμπεριαλισμό ως κάτι ενιαίο, μονολιθικό είναι αντιμαρξιστικό. Και εξίσου σημαντικό είναι να απαιτήσουμε για όποια επένδυση γίνει να απασχολούνται Έλληνες εργάτες, με βάση τους εθνικούς όρους εργασίας.  

Αριστείδης Λάμπρου