Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Οι μαφίες στους δήμους και οι συνέπειές τους



ΜΑΤ και βία στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου – οι συνέπειες 
της κατάληψης δήμων από μαφιόζικα συμφέροντα
Στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου έγινε επίθεση μπράβων εις βάρος πολιτών και δημοτικών συμβούλων που αντιδρούν στη διάλυση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης (ΔΕΥΑΜΒ).
Η δημοτική αρχή του Αχιλλέα Μπέου προωθεί την «εκκαθάριση» και διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ για να διαγράψει τα χρέη προς τους εργαζόμενους (4 εκατομμύρια ευρώ), όπως καταγγέλλουν κινήσεις πολιτών και δημοτικές παρατάξεις, και να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Η ιστορία ξεκίνησε από τις απαιτήσεις μιας εργολαβίας, της ΕΡΓΗΛ, η οποία έχει εισπράξει 9,8 εκατομμύρια ευρώ για έργο που έφτιαξε και τώρα διεκδικεί επιπλέον 9,2 εκατομμύρια ευρώ λόγω «υπερβάσεων».

Η περίπτωση του Βόλου είναι σύμπτωμα γενικότερου φαινομένου, το οποίο έχει εμφανιστεί απ’ τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Υπάρχουν συνδυασμοί με επικεφαλής γνωστούς –και μη– ανθρώπους κυκλωμάτων της νύχτας, του ποδοσφαίρου (τέτοια είναι η περίπτωση Μπέου), που εκπροσωπούν και ανάλογα συμφέροντα, μαφιόζικου τύπου δηλαδή. Αρκετός κόσμος τους ψηφίζει λόγω της δημοφιλίας του ποδοσφαίρου, για «χαβαλέ» κ.λπ. Εδώ ρόλο φυσικά έχει παίξει η φθορά και η χρεοκοπία των διαφόρων κομματικών κλικών, όλων των αποχρώσεων, που νέμονται χρόνια τους δήμους.
Η κατάληψη των δήμων από τέτοια συμφέροντα είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και γενικά των πολιτών. Οι καταστάσεις αυτές δεν έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες και χρησιμοποιούν μεθόδους ταιριαστές στους κύκλους τους (μπράβους κ.λπ.). Τέτοιες καταστάσεις φυσικά συναντούμε και μέσα στο μεγάλο κεφάλαιο, και αυτές παίζουν ευρύτερο ρόλο στην αστική τάξη. Πιο χτυπητό παράδειγμα ο δήμος Πειραιά, όπου πίσω απ’ τη δημοτική αρχή βρίσκεται ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης. Ακόμα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η δημοτική αρχή έχει αντισταθεί στα σχέδια του εφοπλιστή προέδρου της ΑΕΚ (Μελισσανίδης) για το γήπεδο. Στις προσεχείς εκλογές είναι σίγουρο ότι αυτός θα εκπροσωπείται από έναν ή και περισσότερους συνδυασμούς, που θα έχουν πίσω τους τις ομάδες των χούλιγκαν οι οποίες έχουν επιβάλει καθεστώς τρόμου στην περιοχή.
Οι πολίτες στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να παρασυρθούν και να ψηφίσουν τέτοιους συνδυασμούς – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τους εξίσου αντιδραστικούς συνδυασμούς των αστικών κομμάτων. Οι συνέπειες από τέτοιες επιλογές θα είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ αυτές που έχουν φανεί μέχρι στιγμής.

Σ. Κρόκος