Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018


1 Ιουλίου: Οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Κομοτηνή, Χανιά) μέχρι τις 11 του μήνα ενάντια στις περικοπές των συντάξεων.

2 Ιουλίου: Παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους έκαναν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Γεωανάλυση ΑΕ» στην κεντρική Μακεδονία (4 απολύσεις) και «Leroy Merlin» στην Αθήνα (1 απόλυση). Στις 5 του μήνα έγινε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο εργασίας της «Γεωανάλυση ΑΕ».


3 Ιουλίου: 48ωρη απεργία έγινε απ' τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου LEDRA MARRIOTT στην Αθήνα για αύξηση στο ημερομίσθιο και για τις συνθήκες υγιεινής-ασφάλειας.
● 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι συμβασιούχοι των δήμων της Αττικής για τη μονιμοποίησή τους. Έγινε πορεία στην Αθήνα.

5 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία VODAFONE στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

11 Ιουλίου: Οι μισθωτοί τεχνικοί έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
● Δίωρη στάση εργασίας έκαναν οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης για τη μονιμοποίησή τους. Έγινε συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
● Δίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου για τα πολλά λειτουργικά προβλήματά του.

12 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στις δομές πρόνοιας έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους επικουρικών γιατρών.

14 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο καζίνο Κέρκυρας έκαναν τετράωρη (νυχτερινή) στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 21-22 του μήνα. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους τον Αύγουστο, με τετράωρη στάση εργασίας στις 3 του μήνα και 48ωρη απεργία στις 15-16 του μήνα. Κήρυξαν στάσεις εργασίας για τη συνέχεια, για τις οποίες η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια ώστε να βγουν παράνομες.

15 Ιουλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμη παραβίαση της κυριακάτικης αργίας τους.

16 Ιουλίου: Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.

17 Ιουλίου: Οι 300 εργαζόμενοι της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς PD Services έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, που απειλούνται απ’ τις αναδιαρθρώσεις τις οποίες προωθεί η εργοδοσία.

18 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του δήμου Ηρακλείου Κρήτης έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 26 του μήνα και πέτυχαν την καταβολή των χρημάτων τους.

19 Ιουλίου: Οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο έκαναν στάση εργασίας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους και ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια που τους επιβάλλονται και τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τους ίδιους, τους επιβάτες και τον πληθυσμό. Την 1η Αυγούστου κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και από τις 18 του μήνα σε απεργία διαρκείας, που κράτησε 10 περίπου ημέρες. Κατά τη διάρκειά της έγιναν συγκεντρώσεις στα δικαστήρια της Ρόδου στις 21/8 (η εργοδοσία «Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ» επιχείρησε να βγάλει την απεργία παράνομη) και στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» στις 24/8, όπου συνελήφθη ένας απεργός απ’ τα ΜΑΤ. Αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέμβαση των σωματείων.

23 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΜΕΛΛΟΝ» στην Αθήνα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια σε απολύσεις συναδέλφων τους.
Οι εργάτες στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

21 Αυγούστου: Οι 35 εργαζόμενοι της πτηνοτροφικής επιχείρησης «Αμβροσιάδης» στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στην επιβολή απ’ την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασίας 2 ημερών την εβδομάδα και την απόλυση 16 συναδέλφων τους. Πέτυχαν την κατ’ αρχήν ανάκληση των απολύσεων.

23 Αυγούστου: Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση ανάπηρης εργαζόμενης με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» έκαναν οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank στην Αθήνα.

27 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων σε Ασπρόπυργο Αττικής και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης κατέβηκαν σε τετράωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες ενάντια στην πρόσφατα ψηφισμένη απ’ την κυβέρνηση πώληση και του υπόλοιπου 35% των ΕΛ.ΠΕ. σε κεφαλαιοκράτες.

Σ. Κρόκος