Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Δυναμώνει ο προστατευτισμός της Αμερικής



Η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού ήταν κόλαφος για τη 
νεοφιλελεύθερη πολιτική των «πολυμερών συμφωνιών» – 
και είχε και θετικά νέα για την αμερικάνικη εργατική τάξη
Επιμένει στην πολιτική του προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας ο Τραμπ και μάλιστα συνεχώς την ενισχύει. Το καλοκαίρι, κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επλήγησαν από τους αμερικανικούς δασμούς. Το Πεκίνο απάντησε με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο Τραμπ προχώρησε στο μεταξύ νέους δασμούς επιπλέον κινεζικών προϊόντων ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Μάλιστα, κάλεσε τον αμερικανικό κολοσσό Apple να μεταφέρει την παραγωγή του στις ΗΠΑ από την Κίνα, για να μην υποστεί η εταιρεία τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου!

Επίσης, ο Τραμπ συμφώνησε με το Μεξικό για το εμπόριο, κάτι που δείχνει ότι στοχεύει πλέον σε διμερείς συνεργασίες, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη θέση ισχύος της αμερικανικής οικονομίας και να επιβάλει τους δικούς του όρους. Άλλωστε, προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία NAFTA (με Μεξικό και Καναδά) ως μία κακή συμφωνία για τις ΗΠΑ. Και ενώ οι συνομιλίες με τον Καναδά θα ξεκινήσουν σύντομα, η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό της παραγωγής αυτοκινήτων που γίνεται στη Βόρεια Αμερική, από 62,5% που είναι, θα ανέλθει σε 75% και ότι το 40%-45% της παραγωγής θα γίνεται από εργάτες που αμείβονται με τουλάχιστον 16 δολάρια την ώρα – μια θετική εξέλιξη για την αμερικάνικη εργατική τάξη.
Καθώς τον Νοέμβριο τίθεται σε πλήρη ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο κατά του Ιράν, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες απομακρύνονται από εκεί για να αποφύγουν τις κυρώσεις, όπως η Total, η Shell, η Air France, η British Airways, η ελληνική Aegean, οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA, Renault και Daimler, η Deutsche Bahn (σιδηρόδρομοι), η Deutsche Telekom κ.ά. Η δε Ε.Ε. μοιάζει σαστισμένη, αφού δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά στα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις και κατά του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal, που προμηθεύει το 20% του αλουμινίου που χρησιμοποιεί η Ένωση,
Τα παραπάνω γεγονότα, και όχι μόνο, επιβεβαιώνουν την εφημερίδα μας ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο προστατευτικό τους πρόγραμμα και ότι οι συνέπειες θα είναι μακράς διαρκείας. Η υποχώρηση του νεοφιλελευθερισμού σαν συνέπεια αυτών των εξελίξεων αντικειμενικά θα επηρεάσει και την παγκόσμια ταξική πάλη, δημιουργώντας ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εργατική τάξη.


Γιάννης Τριανταφύλλου