Η Ήπειρος απειλείται από την εγκατάλειψη σε ό,τι αφορά πραγματική ανάπτυξη και στήριξη του πληθυσμού της - και από τις ψευδεπίγραφες «επενδύσεις» που καταστρέφουν τον βασικότερο πόρο της, το περιβάλλον |
Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021, η Ήπειρος έχει την πρωτιά στη μείωση πληθυσμού, κατά 5,1% – ακολουθώντας βέβαια τη γενικότερη τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού της χώρας μας, που είναι συνολικά 3,5%.
Η Ήπειρος ερημώνει. Η ηπειρώτικη γη φτωχαίνει καθημερινά από υποδομές, από υπηρεσίες που έχουν όλοι ανάγκη. Ο τομέας υγείας βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση, κυρίως η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.Γιατρό πολλά χωριά δεν βλέπουν, και όταν τα επισκέπτεται δεν μπορεί να συνταγογραφήσει λόγω έλλειψης ή προβληματικής σύνδεσης του διαδικτύου. Τα ασθενοφόρα είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι υποστελεχωμένα. Το οδικό δίκτυο παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο. Οι εσωτερικές συγκοινωνίες μεταξύ των χωριών και των χωριών με τις κωμοπόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών προσεγγίζουν την ανυπαρξία. Η απομόνωση πλήρης.
Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται διαρκώς. Κλείνουν τα σχολεία αφού «δεν υπάρχουν παιδιά» και οι οικογένειες δεν μένουν στα χωριά «αφού δεν έχουν ούτε σχολείο για τα παιδιά». Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι, έστω και με τις πετσοκομμένες συντάξεις που τις εξανεμίζει η ακρίβεια στη μέση του μήνα, δεν πλησιάζουν το χωριό χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς στοιχειώδεις συγκοινωνίες. Οι παραγωγικές δραστηριότητες, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, είναι ανύπαρκτες. Όσοι νέοι έχουν μείνει στα χωριά, και ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, ασφυκτιούν.
Από την άλλη, οι δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και η ανάγκη για υλοποίηση έργων ΑΠΕ φιλικών στο περιβάλλον αξιοποιούνται όχι για παραγωγή φθηνού ρεύματος αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου. Ουσιαστικά χωρίς κριτήρια, χορηγούνται αφειδώς άδειες και οι εγκαταστάσεις βιάζουν το ερημωμένο ηπειρώτικο τοπίο. Οι «επενδυτές», χρησιμοποιώντας τη φύση ως εμπόρευμα, στήνουν σε κάθε βουνοκορφή αιολικό πάρκο, σε κάθε ρεματάκι φράγμα, σε κάθε πλαγιά και λίμνη φωτοβολταϊκά, ακόμη και δίπλα στα σπίτια μας μονάδες βιοαερίου. Η αδιαφορία για την προστασία του φυσικού, του ιστορικού, του κοινωνικού περιβάλλοντος είναι πλήρης.
Από την άλλη, οι απόδημοι, κάθε φορά που αποφασίζουν να πάρουν τον δρόμο για την πατρίδα, βγάζουν μεγάλο στεναγμό με τις τιμές των καυσίμων και τα διόδια – στην κυριολεξία ένας «φόρος μετακίνησης».
Η κατάσταση στην περιφέρεια της Ηπείρου μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με τη ριζική ανατροπή της κρατικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση. Οι ομοσπονδίες καλούν λοιπόν σε κινητοποιήσεις με τα εξής αιτήματα:
· Δρόμοι, υποδομές, δουλειές, επιλογές και κυρίως ισοπολιτεία, με ίσες ευκαιρίες και με ισότητα για όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τις συνθήκες διαβίωσης στα χωριά μας.
· Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα χωριά.
· Τακτικές εσωτερικές συγκοινωνίες που να συνδέουν και τα χωριά μεταξύ τους αλλά κυρίως τα χωριά με τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.
· Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθώς και στη σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας.
· Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, του σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον και επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τη διαχείρισή τους.
· Αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος όχι ως εμπόρευμα.
· Τακτική κινητή τραπεζική υπηρεσία ΑΤΜ σε κάθε χωριό.
· Αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας.
· Αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, προστασία του ζωικού κεφαλαίου, σταθερές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
· Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παράλιας ζώνης.
Ματίνα Χελιδώνη