Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Μεταναστευτικό Η υποκρισία της δεξιάς κυβέρνησης

 

Η κυβέρνηση που διακήρυσσε ότι «έλυσε το
 μεταναστευτικό
» μάλλον τρίβει τα χέρια της για
την 
αυξανόμενη φτηνή εισαγόμενη εργασία
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 κατά 122%. Κατά 67% αυξήθηκαν οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 142% οι αιτήσεις για άσυλο. Το 75% των αφιχθέντων είναι από την Ασία και το 20% από την Αφρική. Το 55% είναι 18 έως 34 ετών και στην πλειοψηφία τους άνδρες (75%). Πρόκειται δηλαδή πλειοψηφικά για νέους μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες και όχι για προσφυγικές οικογένειες.

Αστικές συγκοινωνίες Κρυφή ιδιωτικοποίηση μέσω ΚΤΕΛ

Η ιδιωτικοποίηση των αστικών λεωφορείων σημαίνει
χειρότερες και όχι καλύτερες συγκοινωνίες για 
τον εργαζόμενο λαό
 Η κυβέρνηση την εποχή της «καραντίνας» του covid βρήκε την ευκαιρία και έβαλε στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (μπλε λεωφορεία) τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ Αττικής, με τη δικαιολογία της «ενίσχυσής» τους. Προφανής σκοπός ήταν να βάλει μπρος την ιδιωτικοποίησή τους. Και αυτό γίνεται τώρα με την ίδρυση της εταιρείας «Συγκοινωνίες ΑΕ», με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ, στην οποία συμμετέχουν τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, Χανίων, Ρεθύμνου, Σαλαμίνας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Αργολίδας και δύο ιδιωτικές εταιρείες τουριστικών λεωφορείων.

Οι αντεργατικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

 

Για την κυβέρνηση το επίδομα ανεργίας δεν είναι
μέσο επιβίωσης του ανέργου αλλά 
«εργαλείο» 
για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής της
Σε δυσμενείς αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η υπουργός Εργασίας, Κεραμέως –γνωστή για το αντεργατικό της μένος–, το νέο επίδομα θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού και θα γίνει για πρώτη φορά από καθολικό «ανταποδοτικό». 

Κοροϊδία τα «μέτρα» του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

 

Το «καλάθι» της ΔΕΗ ήταν πολύ φτωχό - δεν θα 
σταματήσει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης 
Μητσοτάκη
Τα μέτρα-ψίχουλα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν απαντάνε σε καμία περίπτωση στα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως είναι η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και η γενικευμένη ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες. Όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου διέδιδε ότι η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα «σημείο επανεκκίνησης» για την κυβέρνηση, η οποία είχε αποσυντονιστεί, ειδικά μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών. Όμως, όχι μόνο δεν φαίνεται να αλλάζει το κλίμα προς το καλύτερο για την κυβέρνηση, αντιθέτως εντείνεται η δυσαρέσκεια, με πολλά κοινωνικά στρώματα να είναι στα «κάγκελα», καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαρακτηρίζοντάς τα «κοροϊδία».

«Χρυσοί» τραπεζίτες με τα λεφτά του ελληνικού λαού

 

Τα δίνει όλα στους μεγαλοτραπεζίτες ο Μητσοτάκης...
κι αυτοί δίνουν ασύλληπτες αυξήσεις στο εαυτό τους
Πραγματικά ζαλίζουν τα μπόνους και οι αμοιβές που έδωσαν οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών στον εαυτό τους, με τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων (σταθερές αποδοχές, μπόνους και ειδικές παροχές, όπως ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα) να έχουν εκτιναχθεί στο τριπλάσιο το 2023, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο!

Η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τουρισμού

Πολλές ξαπλώστρες έμειναν φέτος άδειες, και σε
πολλούς προορισμούς τα μαγαζιά είχαν μειωμένη
κίνηση...
 Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει –και φυσικά δεν μας αρέσει–, από τις επιδόσεις του τουρισμού εξαρτάται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, ενώ εξαρτώνται και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Οπότε κάθε χρόνο τέτοια εποχή το κυρίαρχο ερώτημα είναι: πώς πήγε η τουριστική σεζόν; 

Μεταφυσική του Δημήτρη Ντούσα

Το έργο του Δημήτρη Ντούσα «Μεταφυσική» (εκδ. Χατζηλάκος) είναι κάπως παλιότερο στη σειρά των φιλοσοφικών του έργων (1η έκδοση Ιούνιος 2021). Ο Δημήτρης Ντούσας, αγωνιστής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, δάσκαλος φιλοσοφίας και ιδρυτής του Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου έχει συγγράψει (και συνεχίζει να συγγράφει) μια σειρά από πολύ αξιόλογα φιλοσοφικά έργα, τα οποία θεωρούμε χρησιμότατα για τον θεωρητικό εξοπλισμό του κινήματος, της πρωτοπόρας διανόησης, αλλά και κάθε κοινωνικά συνειδητοποιημένου ανθρώπου.    

Η ακρίβεια είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης

 

Η ακρίβεια δεν θα πέσει, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση
και οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις τη θέλουν
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα χειρότερα όσον αφορά την ακρίβεια είναι πίσω μας. Η πραγματικότητα είναι η αντίθετη. Μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκαν νέες σημαντικές ανατιμήσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλίπαστα και ορεκτικά, είδη παντοπωλείου, μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη, οινοπνευματώδη ποτά κ.ά. Για τον Σεπτέμβριο έχουν προαναγγελθεί μεγάλες αυξήσεις στον καφέ (και όχι μόνο τον σερβιριζόμενο, όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 13% σε 24%) καθώς και στο κακάο και τη σοκολάτα, συμπαρασύροντας και κάθε είδους γλυκά ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις πρώτες ύλες. Επίσης επίκειται δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας όσον αφορά τις τιμές φρούτων και λαχανικών.

Η πρώτη κινεζική έκδοση της Διαρκούς Επανάστασης

 Από τα μπουντρούμια των φυλακών οι Κινέζοι οπαδοί του Λέοντα Τρότσκυ μετέφρασαν και κυκλοφόρησαν το 1934 τη «Διαρκή Επανάσταση»... Αυτοί οι τιμημένοι ήρωες του κινέζικου προλεταριάτου, ενώ παραμένουν αφανείς, σημείωσαν εκπληκτικές θεωρητικές και πρακτικές δράσεις και βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία του επαναστατικού πάνθεου των ηρώων.

Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε προς τιμήν τους είναι να δημοσιεύσουμε το εξώφυλλο του εν λόγω βιβλίου. Σημειώνουμε ότι μας το έδωσε ο φίλος Ν.Θ. Τον ευχαριστούμε.

 

Α. Λάμπρου

Στη μνήμη του Στέφανου Χατζημιχελάκη

Στις 6 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 31 χρόνια από τον θάνατο του Μαρξιστή επαναστάτη Στέφανου Χατζημιχελάκη.

Κερδήθηκε στο επαναστατικό κίνημα μέσα από τις μεγάλες φοιτητικές απεργίες του 1928-29, που καθοδήγησαν οι αρχειομαρξιστές-τροτσκιστές. Ήταν φοιτητής (σπούδασε οικονομικά), αλλά παράλληλα δούλευε σε εργοστάσιο κεραμοποιίας. Στον πόλεμο, γλύτωσε συμπτωματικά την εκτέλεση από τη σταλινική ΟΠΛΑ. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως λογιστής-φοροτεχνικός. Μέχρι και τη δικτατορία του 1967, υπήρξε δραστήριο μέλος του Κ.Δ.Κ.Ε. (ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς).

Οι αθρόες εισαγωγές ζώων έφεραν την πανώλη

Η πανώλη ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη δραματική
εγκατάλειψη της εγχώριας κτηνοτροφίας από το 
κράτος
 Κάπου 25.000 ζώα ήταν τα θύματα της πανώλης των αιγοπροβάτων που προέκυψε το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Για δύο μήνες όλη η αιγοπροβατοτροφία τέθηκε υπό περιορισμό, με απαγόρευση σφαγών και μετακίνησης, άρα και με σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των παραγωγών.

ΛΑΡΚΟ Η τελευταία ευκαιρία

 Ο χρόνος λιγοστεύει για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της, μια και η κυβέρνηση έχει κλείσει το εργοστάσιο, απολύοντάς τους. Ένα από τα αιτήματα του σωματείου λέει: να γίνει συντήρηση των μηχανημάτων με τα χρήματα από την πώληση των δικαιωμάτων ρύπων και των προγραμμάτων ανεργίας (σύνολο 25 + 60 εκατομμύρια ευρώ) και αυτή να είναι η αρχή για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή προϊόντων. 

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Η ένωση συνεταιρισμών του νομού κάλεσε τους αγρότες να δώσουν σε αυτή τη φετινή παραγωγή τους της σταφίδας, με τιμή ίση με αυτή των εμπόρων (1,80 ευρώ το κιλό) και με διατύπωση αιτημάτων προς το κράτος: για τεχνική-επιστημονική στήριξη της παραγωγής, βελτίωση των καλλιεργειών με ξήλωμα των γερασμένων και φύτεμα νέων με σύγχρονες μεθόδους. Οι αγρότες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση της ένωσης. Είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η σταφίδα. Η τιμή φέτος «τσίμπησε» σε σχέση με πέρυσι, που είχε φτάσει στα 0,70 ευρώ το λεπτό, γιατί απλά μειώθηκε η παραγωγή και δεν υπάρχει αρκετή προσφορά. Αυτό όμως σημαίνει συρρίκνωση της καλλιέργειας, και αν συνεχιστεί, απειλείται με εξαφάνιση. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα τοπικά προϊόντα (κρασί, σύκα κ.ά.).

Οι υπεύθυνοι του συστήματος έχουν δείξει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο τουρισμός. Η σωτηρία του αγροτικού κόσμου βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των αγροτών.

 

Χ.Ρ.

Για την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης

 Η συνεχιζόμενη απουσία αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο την κρίση-διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου ακίνδυνος για την κυβέρνηση παραμένει και ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν έχουν κάποια συγκροτημένη αντιπολιτευτική ατζέντα.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κερδοσκοπία

 Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της PwC, οι ελληνικές εταιρείες δουλεύουν με το υψηλότερο περιθώριο κέρδους στον κόσμο! Συγκεκριμένα, το μέσο περιθώριο κέρδους των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων το 2022, από στοιχεία που έδωσαν 78 διευθύνοντες σύμβουλοι, ήταν 15,8%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 10,8%! Αυτά τα περιθώρια κέρδους ευθύνονται πρώτα και κύρια για την ακρίβεια, αλλά και για το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, αφού καθιστούν απαγορευτικές τις εξαγωγές.

Θράσος και ειλικρίνεια

 Η τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (βλ. Στουρνάρας) έχει έναν διττό χαρακτήρα: θρασύτητα απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και ειλικρίνεια όσον αφορά τη διάψευση σημαντικών κομματιών της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Το θράσος έγκειται στο ότι για την ακρίβεια κατηγορεί ανοιχτά τους Έλληνες πολίτες και εργαζόμενους. Την αποδίδει κυρίως στο ότι οι Έλληνες «δεν αποταμιεύουν» (τι να αποταμιεύσουμε όταν ο μισθός τελειώνει στις 20 του μήνα;), «δεν έχουν καταναλωτική παιδεία», και είναι «οικονομικά αναλφάβητοι» (!). Θα έπρεπε δηλαδή οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες, στον όλο και λιγότερο ελεύθερο χρόνο τους από το ξεζούμισμα που υφίστανται στις δουλειές τους, να κάθονται να μελετάνε οικονομικά εγχειρίδια για να παίρνουν σωστές οικονομικές αποφάσεις για τις πενταροδεκάρες με τις οποίες αμείβονται!