Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Κοροϊδία τα «μέτρα» του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

 

Το «καλάθι» της ΔΕΗ ήταν πολύ φτωχό - δεν θα 
σταματήσει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης 
Μητσοτάκη
Τα μέτρα-ψίχουλα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν απαντάνε σε καμία περίπτωση στα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως είναι η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και η γενικευμένη ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες. Όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου διέδιδε ότι η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα «σημείο επανεκκίνησης» για την κυβέρνηση, η οποία είχε αποσυντονιστεί, ειδικά μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών. Όμως, όχι μόνο δεν φαίνεται να αλλάζει το κλίμα προς το καλύτερο για την κυβέρνηση, αντιθέτως εντείνεται η δυσαρέσκεια, με πολλά κοινωνικά στρώματα να είναι στα «κάγκελα», καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαρακτηρίζοντάς τα «κοροϊδία».

Το βασικό μέτρο που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης είναι η αύξηση 2,5% στις συντάξεις. Ενώ δηλαδή η σύνταξη χάνει ετησίως 20% με 25% αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός αναπληρώνει μόλις το 2,5% της χαμένης αγοραστικής δύναμης! Για το πρόβλημα της στέγης υποσχέθηκε κάποιες επιδοτήσεις ενοικίων και αυστηροποίηση των όρων για το Airbnb, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτει οργανισμό κοινωνικής κατοικίας και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς εντός του 2024, παρά μόνο ότι ο μέσος μισθός θα πάει –κανείς δεν ξέρει πώς– στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ το… 2027! Και φυσικά, καμία αναφορά στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Στην υγεία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, υποσχόμενος κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Δηλαδή, το δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια υγεία θα εξαρτάται από ευκαιριακά κονδύλια και από την υποτιθέμενη γενναιοδωρία του Μητσοτάκη! Και φυσικά, κουβέντα για την ακρίβεια στο ρεύμα, που γονατίζει χιλιάδες νοικοκυριά.

Για τον Μητσοτάκη το κόλπο είναι απλό: επιδοματική πολιτική (pass), που δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά κρατά όμηρους τους πολίτες στην ελεημοσύνη της κυβέρνησης. Με δυο λόγια, ψίχουλα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους, όπως τα καρτέλ της ενέργειας και των συστημικών τραπεζών.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου