Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αντεργατικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

 

Για την κυβέρνηση το επίδομα ανεργίας δεν είναι
μέσο επιβίωσης του ανέργου αλλά 
«εργαλείο» 
για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής της
Σε δυσμενείς αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η υπουργός Εργασίας, Κεραμέως –γνωστή για το αντεργατικό της μένος–, το νέο επίδομα θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού και θα γίνει για πρώτη φορά από καθολικό «ανταποδοτικό». 

Αυτό που προωθείται είναι για τους πρώτους 2-4 μήνες ο απολυμένος να παίρνει ένα υψηλότερο επίδομα ανεργίας –σε συνάρτηση με τον μισθό που έπαιρνε– και τους επόμενους μήνες το επίδομα να μειώνεται κλιμακωτά, ώστε να δοθεί «κίνητρο» –όπως ισχυρίζεται η υπουργός– στους ανέργους να βρουν δουλειά. Επίσης, θα δίνεται μπόνους στο επίδομα ανεργίας (από 10% έως 30%) για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πάνω από 20) και δεν έχουν πάρει ποτέ επίδομα ανεργίας. Όσοι εργάζονταν με μερική απασχόληση δεν θα παίρνουν ολόκληρο το επίδομα, αλλά μέρος αυτού, ανάλογα με το πόσες ώρες δούλευαν. Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας (εργαζόμενοι στον τουρισμό, οικοδόμοι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κ.λπ.) πάνε για πετσόκομμα. Στην πράξη ευνοούνται κάπως οι υψηλόμισθοι και αδικούνται τα πιο επισφαλή κομμάτια της εργατικής τάξης, που θα αναγκάζονται να επιβιώνουν με ένα επίδομα ακόμα πιο ευτελές από ό,τι είναι τώρα.

Επίσης, στα σχέδια του υπουργείου είναι μόνο το 50% του επιδόματος να πληρώνεται στον άνεργο με χρήματα και το άλλο 50% να δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας! Πρόκειται για ξεκάθαρή αβάντα στα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα, αλλά και για πλήρη έλεγχο στο πού ξοδεύει τα χρήματά του ο άνεργος. 

Σταδιακά, μάλιστα, προβλέπεται να επιβληθεί και το μέτρο ότι όποιος δεν απαντά θετικά σε τρεις προτάσεις εργασίας που θα του γίνουν από τη ΔΥΠΑ (ο πρώην ΟΑΕΔ)... θα χάνει ακόμα και αυτό το ευτελές επίδομα.Καταλαβαίνει κανείς τι προτάσεις εργασίας θα είναι αυτές...

Το επίδομα ανεργίας όχι μόνο το έχουμε πληρώσει εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά αποτελεί σημαντική κατάκτηση του εργατικού κινήματος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ανάλγητη αντεργατική κυβέρνηση να το μετατρέψει σε ελεημοσύνη, ή σε μέσο εκβιασμού των ανέργων ώστε να αποδέχονται οποιαδήποτε εργασία χωρίς δικαιώματα. Εργαζόμενοι και άνεργοι, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις ενώσεις, τις επιτροπές μας, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τη δυναμική απάντησή μας στα απαράδεκτα αυτά σχέδια.

 

Μ. Σάκος