Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Θράσος και ειλικρίνεια

 Η τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (βλ. Στουρνάρας) έχει έναν διττό χαρακτήρα: θρασύτητα απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και ειλικρίνεια όσον αφορά τη διάψευση σημαντικών κομματιών της κυβερνητικής προπαγάνδας. 

Το θράσος έγκειται στο ότι για την ακρίβεια κατηγορεί ανοιχτά τους Έλληνες πολίτες και εργαζόμενους. Την αποδίδει κυρίως στο ότι οι Έλληνες «δεν αποταμιεύουν» (τι να αποταμιεύσουμε όταν ο μισθός τελειώνει στις 20 του μήνα;), «δεν έχουν καταναλωτική παιδεία», και είναι «οικονομικά αναλφάβητοι» (!). Θα έπρεπε δηλαδή οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες, στον όλο και λιγότερο ελεύθερο χρόνο τους από το ξεζούμισμα που υφίστανται στις δουλειές τους, να κάθονται να μελετάνε οικονομικά εγχειρίδια για να παίρνουν σωστές οικονομικές αποφάσεις για τις πενταροδεκάρες με τις οποίες αμείβονται!

Από την άλλη, η έκθεση παραδέχεται ότι το 1/4 των Ελλήνων αντιμετωπίζει κίνδυνο «ακραίας υλικής αποστέρησης», ότι η ανισότητα πλούτου αυξάνεται και ότι 40 κατηγορίες βασικών προϊόντων, ακόμα και κάποια που παράγονται στην Ελλάδα, είναι πιο φθηνά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κόλαφος για το περίφημο… success story του Μητσοτάκη!

 

Α.Α.