Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η ακρίβεια είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης

 

Η ακρίβεια δεν θα πέσει, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση
και οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις τη θέλουν
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα χειρότερα όσον αφορά την ακρίβεια είναι πίσω μας. Η πραγματικότητα είναι η αντίθετη. Μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκαν νέες σημαντικές ανατιμήσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλίπαστα και ορεκτικά, είδη παντοπωλείου, μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη, οινοπνευματώδη ποτά κ.ά. Για τον Σεπτέμβριο έχουν προαναγγελθεί μεγάλες αυξήσεις στον καφέ (και όχι μόνο τον σερβιριζόμενο, όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 13% σε 24%) καθώς και στο κακάο και τη σοκολάτα, συμπαρασύροντας και κάθε είδους γλυκά ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις πρώτες ύλες. Επίσης επίκειται δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας όσον αφορά τις τιμές φρούτων και λαχανικών.

 Η ακρίβεια δεν πρόκειται να υποχωρήσει, γιατί αποτελεί συνειδητή και κομβική παράμετρο της πολιτικής του Μητσοτάκη: α) για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, β) για να παγιωθεί η πλήρης ασυδοσία των καρτέλ και των μονοπωλίων τα οποία αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί, και γ) για να διαμορφωθεί ένα νέο «καταναλωτικό μοντέλο». Ο στόχος είναι το λαϊκό εισόδημα να πηγαίνει όλο και περισσότερο στο κράτος(φόροι) και το μεγάλο κεφάλαιο (ρεύμα-καύσιμα, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές δαπάνες υγείας και παιδείας)· και όλο και λιγότερο σε πράγματα από τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο δεν κερδίζει ιδιαίτερα(ψυχαγωγία-διασκέδαση, κοινωνικές και προσωπικές ανάγκες κ.λπ.). 

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση της PwC διαψεύδει αποστομωτικά την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «εισαγόμενης ακρίβειας». Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο κέρδος, αφού δουλεύουν με περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 10,8%!

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το 96% των καταναλωτών λέει ότι ήδη έχει αλλάξει κάποιες από τις καταναλωτικές του συνήθειες. Για να μην έχουμε αυταπάτες, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι αναγκάζονται να αγοράζουν φτηνά και κακής ποιότητας τρόφιμα, φυσικά με συνέπειες για την υγεία τους.  

Η καταπολέμηση της ακρίβειας στη ρίζα της είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ελληνικό λαό! Πρέπει τα συνδικάτα αλλά και κάθε είδους συλλογικότητες, και επιτροπές που θα φτιαχτούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, να απαιτήσουν: διατίμηση σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση των έμμεσων φόρων, κρατικοποίηση ενέργειας, στήριξη της εγχώριας παραγωγής και ίδρυση κρατικών εργοστασίων ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Πάρις Δάγλας