Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κερδοσκοπία

 Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της PwC, οι ελληνικές εταιρείες δουλεύουν με το υψηλότερο περιθώριο κέρδους στον κόσμο! Συγκεκριμένα, το μέσο περιθώριο κέρδους των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων το 2022, από στοιχεία που έδωσαν 78 διευθύνοντες σύμβουλοι, ήταν 15,8%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 10,8%! Αυτά τα περιθώρια κέρδους ευθύνονται πρώτα και κύρια για την ακρίβεια, αλλά και για το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, αφού καθιστούν απαγορευτικές τις εξαγωγές.

Τι απαντάνε σε όλα αυτά οι καπιταλιστές; Πρώτον, ότι «αναγκάζονται» να δουλεύουν με υψηλό ποσοστό κέρδους λόγω... ανασφάλειας που προκύπτει από τη γραφειοκρατία, την έλλειψη υποδομών, χρηματοδότησης κ.λπ. Επιχείρημα για τα σκουπίδια, γιατί η ακρίβεια και τα υψηλά κόστη αναπαράγουν όλα αυτά τα προβλήματα, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την παραοικονομία.

Δεύτερον, ότι μόνο ο «ανταγωνισμός» μπορεί να μειώσει τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές. Όμως, σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική τα κεφάλαια που μπορούν να επιχειρήσουν σε κάθε τομέα είναι πεπερασμένα και κατά κανόνα αποφεύγουν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους ρίχνοντας τιμές. Ακόμα, όσο πιο «ελεύθερος» ο ανταγωνισμός τόσο πιο πιθανό είναι α) οι μεγάλοι να φάνε τους μικρούς και β) το κεφάλαιο να κινηθεί προς δραστηριότητες με το μέγιστο ποσοστό κέρδους, που πάντα είναι δραστηριότητες παρασιτικές και όχι παραγωγικές.

 

Π.Δ.