Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Χρυσοί» τραπεζίτες με τα λεφτά του ελληνικού λαού

 

Τα δίνει όλα στους μεγαλοτραπεζίτες ο Μητσοτάκης...
κι αυτοί δίνουν ασύλληπτες αυξήσεις στο εαυτό τους
Πραγματικά ζαλίζουν τα μπόνους και οι αμοιβές που έδωσαν οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών στον εαυτό τους, με τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων (σταθερές αποδοχές, μπόνους και ειδικές παροχές, όπως ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα) να έχουν εκτιναχθεί στο τριπλάσιο το 2023, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο!

Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς, οι ετήσιες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) και των εκτελεστικών μελών των Δ.Σ. των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που κινούνταν περίπου στα 300.000-350.000 ευρώ, το 2023 εκτινάχθηκαν στα 500.000-600.000 ευρώ για τους CEO και τους αναπληρωτές τους. Τα δε μπόνους κυμάνθηκαν από 275.000 ευρώ έως 811.000 ευρώ. Ο πλέον χρυσοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος είναι ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, καθώς οι απολαβές του φτάνουν συνολικά τα 1.440.878 ευρώ ετησίως. Δεύτερος ο Χρήστος Μεγάλου, της Τράπεζας Πειραιώς, με συνολικές αποδοχές (σταθερές αποδοχές, μπόνους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση ζωής, πρόγραμμα αρωγής τέκνων, εταιρικό αυτοκίνητο) 1.373.500 ευρώ. Ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank  Φωκίων Καραβίας, ο οποίος έλαβε το 2023 συνολικά 1.321.643 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 204% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενώ ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, έχει συνολικές αποδοχές 1.066.876 ευρώ ετησίως. Πού βρέθηκαν όμως τόσα λεφτά; Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν μεγάλα κέρδη για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανακοίνωσαν συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψη για κέρδη εντός του 2024, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν τα 4,8 δισ. ευρώ συνολικά. 

Ωστόσο, αυτό που αποφεύγουν να πουν είναι ότι, αν και ιδιωτικές, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασώθηκαν την περίοδο της κρίσης με τα λεφτά των δανείων που φορτώθηκε ο ελληνικός λαός με τους πλέον επαχθείς όρους. Επιπλέον, ενώ προσφέρουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, την ίδια στιγμή απαιτούν για να δανείσουν τους πολίτες ληστρικά επιτόκια και έχουν κόψει τη χρηματοδότηση στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπορεί λοιπόν οι αριθμοί για τις τράπεζες να ευημερούν, αυτό όμως δεν οφείλεται στις «ικανότητες» αυτών των διευθυντικών στελεχών, αλλά στο συστηματικό ξεζούμισμα του ελληνικού λαού, από την αρχή των μνημονίων μέχρι σήμερα, με τις ευλογίες φυσικά όλων των κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου