Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αθρόες εισαγωγές ζώων έφεραν την πανώλη

Η πανώλη ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη δραματική
εγκατάλειψη της εγχώριας κτηνοτροφίας από το 
κράτος
 Κάπου 25.000 ζώα ήταν τα θύματα της πανώλης των αιγοπροβάτων που προέκυψε το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Για δύο μήνες όλη η αιγοπροβατοτροφία τέθηκε υπό περιορισμό, με απαγόρευση σφαγών και μετακίνησης, άρα και με σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των παραγωγών.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η καταστροφική ζωονόσος; Μα από την εισαγωγή ζώων, που ειδικά φέτος πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των περσινών καταστροφών από τις πλημμύρες που αποδεκάτισαν τα κοπάδια. Αφού επί έναν χρόνο δεν ελήφθησαν μέτρα για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, επενέβη η ιδιωτική πρωτοβουλία, που αναζήτησε ζώα προς αντικατάσταση από χώρες όπως η Ρουμανία, η οποία, όπως αποδείχθηκε, πλήττεται σοβαρά από την πανώλη. Οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζώων επέφεραν και την καταστροφική νόσο στη χώρα μας. Τόσο απλά…

Η κτηνοτροφία στη χώρα μας βρίσκεται σε τραγική συρρίκνωση. Εκτεθειμένη σε καταστροφές που πολλαπλασιάζονται, χωρίς καμιά κρατική αρωγή και σχεδιασμό, και υπό πίεση από τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση των κτηνοτροφικών προϊόντων, δεν βρίσκει διέξοδο βιωσιμότητας. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται και το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται. Οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, καθιστώντας τη χώρα απόλυτα εξαρτημένη διατροφικά.

Βιώνοντας αυτή τη ζοφερή κατάσταση οι μικροί παραγωγοί της υπαίθρου μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί ως μονόδρομο την έξοδό τους από το επάγγελμα και βρίσκονται έρμαια στις διαθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, εμπόρων αλλά και κερδοσκόπων και τυχοδιωκτών, οι οποίοι δεν διστάζουν να εισάγουν ζώα ακόμα και από την –απαγορευμένη λόγω έλλειψης υγειονομικών προτύπων– αγορά της Τουρκίας. Η καλοκαιρινή απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούσαν αθρόα στην αγορά εισαγόμενα σφάγια, ήταν μια εικόνα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η αλήθεια είναι ότι, με τη συγκέντρωση του εμπορίου κρέατος και γάλακτος σε 2-3 μεγάλους ομίλους πανευρωπαϊκά και την κυριαρχία στη χώρα μας ελάχιστων ομίλων στα γαλακτοκομικά προϊόντα και των μεγάλων αλυσίδων στη διανομή-λιανική πώληση, το μέλλον της ελληνικής παραγωγής είναι αβέβαιο. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι και να αντιδράσουν ανάλογα, όχι αναπαράγοντας τις γνωστές «θεωρίες συνωμοσίας» («η πανώλη ήρθε επί τούτω για να πλήξει την ελληνική κτηνοτροφία»), τις οποίες αναπτύσσουν γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι, αλλά διεκδικώντας κρατική αρωγή και στήριξη.

 

Γιώργος Καστρίτης