Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 10.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν δυναμική απεργία κατά το τριήμερο της Ημέρας της Εργασίας (1-3 Σεπτεμβρίου) σε μια σειρά μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων (HyattHiltonMarriottκαι μια σειρά πόλεις. Η απεργία αγκάλιασε μερικούς από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μεταξύ άλλων στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη, ενώ αναμένεται συνέχεια των κινητοποιήσεων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν αυξήσεις για να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Καταγγέλλουν ότι τα κέρδη της εργοδοσίας έχουν εκτοξευθεί, ενώ οι ίδιοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Περισσότεροι από 17.000 εργαζόμενοι του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού AT&T στις νοτιοανατολικές πολιτείες της χώρας κατέβηκαν σε απεργία στις 16 Αυγούστου διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις.

 

Πορτογαλία: Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων δομών υγείας της χώρας στις 23-24 Ιουλίου, διεκδικώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι γιατροί λένε ότι οι χαμηλοί μισθοί και τα εξοντωτικά ωράρια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική λιτότητας, διώχνουν διαρκώς γιατρούς από το δημόσιο σύστημα υγείας, με βαριές συνέπειες για τους πολίτες.

 

Αφρική: Η ακρίβεια στα τρόφιμα και διάφορα μέτρα νεοφιλελεύθερης λογικής οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις αλλά και εξεγέρσεις σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, με κορύφωση τον Ιούλιο. Στην Κένυαπερισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις εναντίον ενός νομοσχεδίου που θα εκτόξευε τους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, αλλά η νεολαία κλιμάκωσε το κίνημα, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη Νιγηρία υπήρξαν επίσης νεκροί, τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες σε ανάλογες διαδηλώσεις.  

 

Νότια Κορέα: Απεργία αόριστης διάρκειας ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου οι εργάτες στον κολοσσό της ηλεκτρονικής τεχνολογίας Samsung Electronics, διεκδικώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι η πρώτη επίσημη απεργία στην εταιρεία μετά από 55 χρόνια.

 

Αργεντινή: 72ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων της χώρας, στις 12-14 Αυγούστου. Λόγω της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μιλέι, ο πραγματικός μισθός τους έχει πέσει κατά 40% από την αρχή του έτους. Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις με κατσαρόλεςοργανώθηκαν στις 23 Αυγούστου, απαιτώντας διανομή τροφίμων στους φτωχούς και ανέργους. 

 

Από τη σύνταξη