Το τρίτο προϊόν της τοπικής παραγωγής εδώ πέρα είναι το σταφύλι για κρασί. Αυτό βρίσκεται στην ουσία εδώ και μια εικοσαετία υπό διωγμό. Οι μεγάλες οινοποιίες δεν έρχονται πλέον να αγοράσουν σταφύλι στην περιοχή. Εισάγεται πάμφθηνος μούστος από τη Βόρεια Αφρική που κοστίζει 12 λεπτά το κιλό. Ο εγχώριος δεν μπορεί να δοθεί κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό. Ο μεγάλος συνεταιρισμός του κρασιού, ο «Νέστορας», δόθηκε σε ιδιώτη, αφού οι διάφοροι παράγοντες που τον διαχειρίζονταν τον έφεραν σε αδιέξοδο. Τα πατητήρια έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές επεξεργασίας, λόγω της μείωσης της παραγωγής. Για την ελάχιστη ποσότητα σταφυλιού το «πάτημα» έχει ανέβει στα 50 ευρώ από 20 πριν τέσσερα χρόνια.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλη την εγχώρια αμπελουργία. Ένα προϊόν με πανάρχαια παράδοση και βιομηχανική χρήση απειλείται. Γιατί στόχος είναι να χτυπηθεί κάθε μορφή παραγωγής. Να υπερασπιστούμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και την ίδια την ύπαρξή μας.
Χ.Ρ.