Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026

Χάος στο FIR Αθηνών Μπλακ άουτ για το «επιτελικό κράτος»

 

Η κυβέρνηση γνώριζε από καιρό για τις τεράστιες
ελλείψεις στην ασφάλεια των πτήσεων και επέλεξε
να μην κάνει τίποτα
Μεγάλη ταλαιπωρία βίωσαν χιλιάδες επιβάτες την Κυριακή 4 Ιανουαρίου σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος που επηρέασε τις ραδιοεπικοινωνίες των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής. Το τεχνικό ζήτημα επηρέασε όλες τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιήθηκε εκτροπή όλων των πτήσεων σε αεροδρόμια του εξωτερικού.

Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του περιστατικού, που υποβλήθηκε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, ήταν ξεκάθαρο: το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται στο γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα επικοινωνιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρησιμοποιούνται από αυτή βασίζονται σε παρωχημένη τεχνολογία, που είναι εκτός υποστήριξης από τον κατασκευαστή, χωρίς δυνατότητα παροχής ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας. Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας είχαν προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο σε δημόσιες καταγγελίες για απαρχαιωμένα συστήματα 30 ετών, τεχνολογικές ελλείψεις και υποστελέχωση, μιλώντας ακόμα και για πιθανότητα αεροπορικών Τεμπών! Το φθινόπωρο επιχείρησαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, εξαγγέλλοντας απεργία, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη.

Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί πολλάκις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ασφάλεια των αερομεταφορών, με πιο πρόσφατη την καταδίκη τον Απρίλιο του 2024, οπότε και αρχίσαμε να πληρώνουμε πρόστιμα. Τότε αποφασίστηκε η προμήθεια και εγκατάσταση ενός νέου συστήματος, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχουν υπογραφεί καν τα συμβόλαια. Ακόμα όμως και όταν υπογραφεί η σύμβαση, χρειάζονται τρία χρόνια για να λειτουργήσει το νέο σύστημα και μέσα σε αυτά ένα νέο μπλακ άουτ είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Μάλιστα, την ώρα του μπλακ άουτ υπήρχαν αεροπλάνα που ήταν σε πορεία σύγκρουσης σε πέντε λεπτά, ενώ αν ήταν καλοκαίρι θα ήταν σε ένα λεπτό! Κανένα πρωτόκολλο δεν υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ δεν δούλεψαν ούτε οι όποιες εφεδρείες.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση του «επιτελικού κράτους» διαφημίζει την ψηφιακή μετάβαση και μιλά για «ασφάλεια» και «επενδύσεις», αφήνει κομβικές εθνικές υποδομές να λειτουργούν με εξοπλισμό προηγούμενων δεκαετιών, αγνοεί τις προειδοποιήσεις εργαζομένων, αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως κόστος, αντιδρά μόνο όταν η κρίση έχει ήδη ξεσπάσει και χαρακτηρίζει την κατάρρευση ως «τεχνικό ζήτημα». Όπως ακριβώς και στα Τέμπη!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου