Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019


3 Ιανουαρίου: 4ωρη παναττική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των επικουρικών γιατρών και νοσοκόμων. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

7 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν δίωρες στάσεις εργασίας περιοδικά μέχρι το τέλος του μήνα (27/1), για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Αθήνα μπροστά στα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού.


11 Ιανουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέβηκαν σε αγώνα διαρκείας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μοριοδότηση του διορισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (προσοντολόγιο). Στις 11, 14 και 17 του μήνα πραγματοποίησαν 24ωρες απεργίες. Έγινε κατάληψη της Πρυτανείας, που αποτέλεσε το κέντρο του αγώνα, και πραγματοποιήθηκαν πολλές μαζικές πορείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
● 24ωρη απεργία έκαναν οι εργάτες του λιθογραφείου «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» στην Αθήνα ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους. Η απόλυση ανακλήθηκε μετά από λίγες ημέρες.

15 Ιανουαρίου: Οι οικοδόμοι του εργοταξίου του γήπεδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έκαναν 3ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς, στις 9 του μήνα. Στις 25/1 έκαναν 24ωρη απεργία, με αίτημα την άμεση εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Για τον ίδιο λόγο έκαναν κινητοποίηση στα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» στο Χαλάνδρι Αττικής οι μισθωτοί τεχνικοί στις 23/1.

16 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αργοστολίου στην Κεφαλονιά πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, συμπαραστεκόμενοι σε δυο συναδέλφισσές τους νοσηλεύτριες οι οποίες διώκονται για αμέλεια στην υπόθεση αυτοκτονίας ασθενούς στο –ανύπαρκτο ουσιαστικά– ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου.

17 Ιανουαρίου: Οι εργάτες της μεταλλοβιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση του εργοστασίου. Την επόμενη ημέρα (18/1) απήργησαν οι εργαζόμενοι της εργολαβίας του εργοστασίου ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ για την καθυστέρηση των πληρωμών τους.

18 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου Τριφυλλίας (Κυπαρισσία Μεσσηνίας) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση τριών συμβασιούχων συναδέλφων τους, ατόμων με ειδικές ανάγκες.

20 Ιανουαρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κήρυξαν 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμα παραβίαση της αργίας της Κυριακής.

23 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ., που θα συνοδευθεί από χιλιάδες απολύσεις. Έγινε συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον ΑΣΕΠ στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για το ότι δεν έχουν εκδοθεί αποτελέσματα του διαγωνισμού για νέο προσωπικό που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο.

24 Ιανουαρίου: Οι δασεργάτες έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για το εποχικό τους επίδομα και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.
Οι εργαζόμενοι της «GREENPEACE» έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους, όπως και για το καθεστώς εκβιασμών και τρομοκρατίας που επικρατεί εκεί.

28 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) έκαναν 2ωρη στάση εργασίας με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις του ιδρύματος.

29 Ιανουαρίου: Οι διανομείς του Τύπου στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου, σταθερά ωράρια και καταβολή της συνδικαλιστικής εισφοράς.
Οι εποχικοί εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση συναδέλφου τους.

30 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην κλινική του ομίλου EUROMEDICA της Ρόδου έκαναν 48ωρη απεργία για τις συνθήκες εργασίας, την πρόσληψη προσωπικού, τα δεδουλευμένα 11 μηνών και την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας.

1 Φεβρουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας (και στις 4/2) για την πληρωμή αναδρομικών, υπερωριών και οδοιπορικών.

4 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς και τις θυγατρικές της έκαναν 3ωρη στάση εργασίας σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις απειλές απολύσεων που εκπορεύονται απ’ την εργοδοσία.

5 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν 3ωρη παναττική στάση εργασίας ενάντια στην αλλαγή του καθεστώτος των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας. Στις 21 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία. Έγιναν συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες των εταιρειών Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) ξεκίνησαν αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματά τους, που απειλούνται απ’ την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των εταιρειών, με 3ωρη στάση εργασίας. Στις 14/2 έκαναν και άλλη 3ωρη στάση, στις 19/2 συγκέντρωση στο υπουργείο Ενέργειας και στις 21 του μήνα 24ωρη απεργία.

12 Φεβρουαρίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, με βασικό αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού.

14 Φεβρουαρίου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο νησί της Ζακύνθου για την άμεση επαναλειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας και της Παιδιατρικής Κλινικής του τοπικού νοσοκομείου.
● 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» ενάντια στις σχεδιαζόμενες ματατάξεις τους.
● 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην χρηματοπιστωτική εταιρεία «PDSolutions» για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Σ. Κρόκος