Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Πορτογαλία: Οι 3.500 εργάτες του εργοστασίου της Volkswagen στην περιοχή της Λισαβόνας απήργησαν σύσσωμοι στις 30 Αυγούστου. Η απόφαση της εταιρείας για υποχρεωτική εργασία όλου του προσωπικού όλα τα Σάββατα των επόμενων δύο ετών, με αιτιολογία την παραγωγή ενός νέου μοντέλου, πήρε μια πρώτη δυναμική απάντηση. Σημαντική ήταν και η απεργία των εργαζομένων στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας (PT) στις 21 Ιουλίου.

Αγγλία: Στις 12 Ιουλίου 700 εργολαβικοί εργαζόμενοι σε 4 νοσοκομεία του Λονδίνου ξεκίνησαν 7ήμερη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις. 3ήμερη απεργία από τις 31 Ιουλίου προκηρύχθηκε από τους εργαζόμενους ορισμένων υπηρεσιών στην Τράπεζα της Αγγλίας, με μισθολογικά αιτήματα. Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες που επιδιώκουν να καθιερώσουν τα τρένα με έναν μόνο εργαζόμενο, τον οδηγό. Επίσης, πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν μέσα στο καλοκαίρι το προσωπικό εδάφους της British Airways και οι εργάτες καθαριότητας στο Μπέρμιγχαμ.


ΗΠΑ: Στις 12 Ιουλίου οι 1.200 νοσοκόμες του Ιατρικού Κέντρου Tufts της Βοστώνης κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενες για τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη προσωπικού και την κατάργηση ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Την επόμενη μέρα η διοίκηση προχώρησε σε λοκ-άουτ.

Σερβία: Με παρέμβαση της πρωθυπουργού έληξε η μεγάλη απεργία των εργατών του εργοστασίου της Fiat Chrysler στο Κραγκούγιεβατς, η οποία είχε ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και κράτησε περίπου έναν μήνα. Η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιη.

Ισπανία: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι σιδηροδρομικοί στις 28 Ιουλίου, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει θέσεις εργασίας και να παραχωρήσει δραστηριότητες της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας σε εργολαβικές εταιρείες. 270 δρομολόγια ματαιώθηκαν.

Ισραήλ: Εκατοντάδες εργάτες της χημικής εταιρείας Haifa Chemicals συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο στις 2 Αυγούστου, όταν μαθεύτηκε η απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο, κάτι που σημαίνει ότι 800 εργάτες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Οι εργάτες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και έκλεισαν δρόμους.

Γερμανία: Περισσότεροι από 100.000 διαδήλωσαν στο Αμβούργο ενάντια στη σύνοδο του G20 (οι 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου) στις 7-8 Ιουλίου. Οι διαδηλωτές απάντησαν με ιδιαίτερο δυναμισμό στο κλίμα αστυνομοκρατίας και απαγορεύσεων που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση.


Από τη σύνταξη