Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Να τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα

Αυτή ήταν η κατάσταση καλοκαιριάτικα στις περισσότερες
 επαρχιακές περιοχές της χώρας μας, ειδικά όπου έχει δοθεί 
η αποκομιδή των σκουπιδιών σε εργολάβο
Και να ήθελες να ξεχάσεις φέτος το καλοκαίρι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι δημόσια πια –τουλάχιστον στους περισσότερους επαρχιακούς δήμους– και ότι έχει ιδιωτικοποιηθεί, ήταν φύσει αδύνατον. Παντού υπήρχαν ξέχειλοι κάδοι και διάσπαρτα σκουπίδια. Και αν ξέφευγε κάποια στιγμή το μάτι σου, δεν μπορούσε να ξεφύγει η μύτη σου από τη δυσοσμία των σκουπιδιών. Η απάντηση ήταν παντού η ίδια: «Τα έχει αναλάβει εργολάβος». Από τη μια η επέλαση του μαζικού τουρισμού, όσον αφορά τουλάχιστον τις τουριστικές περιοχές, και από την άλλη η ανικανότητα, η εγκληματική αδιαφορία και η κερδοσκοπία του κάθε εργολάβου, και με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο και να βράζουν οι κάδοι με το περιεχόμενό τους, μόνο καλοκαίρι δεν μύριζε!
Ακόμη και στα χωριά, που λόγω του καλοκαιριού ο πληθυσμός είχε αυξηθεί, ίδια κι απαράλλαχτη κατάσταση. Δεν μιλάμε βέβαια πια για ανακύκλωση. Αυτή στην κυριολεξία έχει πάει στον «κάλαθο των αχρήστων». Οι δε ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ από τη δική μας τσέπη, έχουν μετατραπεί σε ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), κοινώς χωματερές.
Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν από τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες που μπήκαν στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης. Αφού πρώτα μεθοδευμένα και σταδιακά απαξιώθηκε στην πλειοψηφία των δήμων, με σταμάτημα των χρηματοδοτήσεων και απαγόρευση των προσλήψεων, και υποβαθμίστηκε, άνοιξε ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ανατίθεται σε εργολάβους, με το κόστος να φορτώνεται στις πλάτες των δημοτών. Και μιας και το ζητούμενο του κάθε εργολάβου είναι μόνο το κέρδος, το οποίο δεν συνάδει με τη σωστή και ποιοτική διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ούτε και με τη σωστή ανακύκλωση, θα ζούμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτά έχει η ιδιωτικοποίηση!
Όσο η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει στα χέρια των εργολάβων, εμείς θα πληρώνουμε αδρά και αυτοί όχι μόνο θα κερδοσκοπούν εις βάρος μας αλλά θα δημιουργούν και υγειονομικές βόμβες. Αντίθετα, μια δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μέθοδο ανακύκλωσης τη διαλογή στην πηγή και με κοινωνικό έλεγχο, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα φέρει και έσοδα για τον δήμο, τα οποία τώρα καρπώνεται ο ιδιώτης.


Όλγα Στεφανίδου