Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Περί ευρωπαϊκού ΔΝΤ

Ο Σόιμπλε, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ). Το σχέδιο είναι να μετεξελιχθεί σε κάτι τέτοιο ο σημερινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η όλη συζήτηση αποδεικνύει την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στους ηγετικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για να χρηματοδοτεί και να επιβλέπει χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική κρίση (όπως τώρα η Ελλάδα) χωρίς να υπακούει σε πολιτικές πιέσεις αλλά με αυστηρώς τεχνοκρατικούς όρους. Έτσι, οι δανειζόμενες χώρες θα πρέπει να εφαρμόζουν σκληρή λιτότητα, οι πλούσιες χώρες δεν θα αναλαμβάνουν μέρος του φορτίου των δανειζόμενων (π.χ. με κούρεμα χρεών ή κοινά ομόλογα) και, στο τέλος, να είναι και όλοι ευχαριστημένοι και ενωμένοι! Ε, πολύ απλά, αυτά δεν γίνονται! Αν υπήρχε τεχνοκρατική λύση στο πρόβλημα, θα είχε βρεθεί, με τα «κριτήρια του Μάαστριχτ», που κανένας τελικά δεν τα τήρησε, ή με τον ίδιο τον ESM.
Η διάλυση της Ε.Ε. είναι νομοτέλεια. Το πότε θα συμβεί εξαρτάται από πολιτικούς και ταξικούς παράγοντες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Αλλά θα συμβεί.

Π.Δ.