Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Είμαστε στο πλευρό των Τούρκων απεργών πείνας

Η Nuriye και ο Semih λίγο πριν από τη φυλάκισή τους.
 Συνεχίζουν και στη φυλακή την απεργία πείνας για την 
επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο 
που διώχθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν…
Στην Τουρκία, ο Ερντογάν, μετά την απόπειρα ανατροπής του τον Ιούλιο του 2016, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και καταδιώκει όποιον τολμά να αντισταθεί, βαφτίζοντάς τον «τρομοκράτη». Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι του δημοσίου έχουν απολυθεί, ενώ πρόσφατα βγήκαν στη φόρα και καταγγελίες για πολλαπλασιασμό των βασανιστηρίων στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές. Παρά όμως την τρομερή αυτή καταστολή, υπάρχουν πολλοί που ορθώνουν το ανάστημά τους στις δικτατορικές αποφάσεις του νεο-οθωμανού σουλτάνου.

Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Nuriye Gülmen και ο εκπαιδευτικός Semih Özakça ήδη από τον Μάρτιο του 2017, αντιδρώντας στις παράνομες και αυθαίρετες απολύσεις και διώξεις, ξεκίνησαν απεργία πείνας. Έγιναν η φωνή του αγωνιζόμενου τουρκικού λαού και των χιλιάδων απολυμένων και φυλακισμένων. Καθώς η αντίστασή τους άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Τουρκία και να ξεκινάνε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, συνελήφθησαν, την 76η ημέρα της απεργία πείνας τους, και ρίχτηκαν στη φυλακή. Σήμερα συνεχίζουν την απεργία πείνας μέσα από τις φυλακές, έχοντας φτάσει τη 200ή ημέρα, ενώ η υγεία τους έχει επιδεινωθεί τραγικά.
Για να μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα τους και για να καταδικάσουν τις φασιστικές πρακτικές του Ερντογάν, συναγωνιστές τους ξεκίνησαν απεργία πείνας συμπαράστασης στα Προπύλαια της Αθήνας, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μαζεύοντας υπογραφές και μηνύματα αλληλεγγύης. Για να μπορέσουν όμως να ζήσουν η Nuriye και ο Semih πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την αποφασιστική αντίστασή τους και να γνωστοποιήσουμε παντού τα δίκαια αιτήματα τους.
Στηρίζουμε ολόψυχα τον δίκαιο αγώνα των αγωνιστών απεργών πείνας! Απαιτούμε να αποφυλακιστούν οι εκπαιδευτικοί απεργοί πείνας, να αποφυλακιστούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία, να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί. Να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι σχετικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης Ερντογάν. Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη, συναγωνιστή, σύλλογο και φορέα να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των Τούρκων αγωνιστών απεργών πείνας.


Μ. Σάκος