Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ

Ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα με οικονομικό, στις περισσότερες περιπτώσεις, κίνητρο

Δεν είναι μοιραίο να καίγονται κάθε καλοκαίρι τα δάση μας. Υπάρχουν 
λύσεις, που βέβαια προϋποθέτουν σύγκρουση 
με οικονομικά συμφέροντα.
Και αυτό το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ανά την Ελλάδα έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον πολιτικό κόσμο. Πυρκαγιές που έχουν ως μόνιμα θύματα τους πνεύμονες οξυγόνου, τα δάση, και τον φτωχόκοσμο που χάνει τα σπίτια του.
Οι αιτίες των πυρκαγιών είναι πολλές: κάλυψη κάποιου άλλου εγκλήματος, ασφαλιστικές απάτες, εκδίκηση, τρομοκρατία, φυσικοί λόγοι, ατυχήματα, απροσεξίες πολιτών, ψυχολογικοί λόγοι (πυρομανείς), στρατιωτικές ασκήσεις, οικονομικοί λόγοι (οικοπεδοποίηση) και άλλοι λιγότερο σημαντικοί. Επίσης, οι εμπρησμοί για στρατιωτικές σκοπιμότητες, π.χ., από πράκτορες της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Είχαμε άλλωστε τη σύλληψη τριών Τούρκων το 2001 και τις δηλώσεις του Γιλμάζ τον Δεκέμβριο του 2011 για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε τέτοιες πυρκαγιές μεταξύ 1995-1997 (Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος). Οι φυσικοί λόγοι αναφέρονται στα δάση που καίγονται μέσα από μια διαδικασία που δημιουργείται από τη σήψη των φύλλων, την υγρασία και τις ακτίνες του ήλιου, διαδικασία αναγκαία για την επιβίωση του υπόλοιπου δάσους.


Οι κύριες αιτίες πυρκαγιάς στην Ελλάδα στατιστικά είναι δύο: Οι ψυχολογικοί λόγοι, άνθρωποι που βάζουν φωτιές για την ικανοποίησή τους (πυρομανείς), και οι οικονομικοί λόγοι, άνθρωποι που βάζουν φωτιές για το κέρδος (οικοπεδοποίηση).
Οι οικονομικοί λόγοι, η πρώτη αιτία εμπρησμών των δασών, διευκολύνονται από μια σειρά ασαφών νομοθετημάτων και εξαιρέσεων σε νόμους για την προστασία των δασών. Οι διαρκείς αναβολές του κτηματολογίου κατάφεραν να κάψουν σε 25 χρόνια, μόνο στην Αττική, 300.000 στρέμματα. (Η μόνη χώρα στην Ε.Ε., και από τις τελευταίες στον πλανήτη, χωρίς κτηματολόγιο-δασολόγιο). Τα «παραθυράκια» των νόμων είχαν σαν αποτέλεσμα από τα 50.000 στρέμματα που κάηκαν το 2007 να αναδασωθούν τα 2.177 (στοιχεία ΤΕΕ). Από τους επιβεβαιωμένους εμπρησμούς, στο 85,93% των περιπτώσεων δεν παραπέμφθηκε κανένας στη δικαιοσύνη. Από το υπόλοιπο 14,07% που παραπέμφθηκαν, μόνο ένας μπήκε στη φυλακή. Η υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, ανύπαρκτη έως το 2013 που δημιουργήθηκε, ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς, πέρα από την υποστελέχωση, προέχει η είσπραξη προστίμων και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Η αστική τάξη, με την ανοχή και τη συνεργασία του κρατικού μηχανισμού, είναι ο αυτουργός των εμπρησμών, ενός διαρκούς εγκλήματος που δεν τιμωρείται.
Το 2005, μια ανώνυμη εταιρεία, με την επωνυμία «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΕ», του εφοπλιστή Ροσόλιμου Σπυρίδωνα, βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης, που έχει καεί 2 φορές, το 1995 και το 1998, κηρυγμένη αναδασωτέα (στοιχεία: Ριζοσπάστης). Από αυτή και άλλες εταιρείες του είδους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η οικοπεδοποίηση της Πεντέλης. Πρόσφατο παράδειγμα, οι φετινές φωτιές στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, αποδεδειγμένοι εμπρησμοί. Στη Ζάκυνθο, μάλιστα, ακριβώς στο διεκδικούμενο για τουριστική «αξιοποίηση» κομμάτι.
Αυτή η μάστιγα μπορεί να σταματήσει με τους εξής τρόπους:
* Άμεσα κτηματολόγιο και δασολόγιο σε όλη τη χώρα.
* Ανάπτυξη του σχεδίου πόλεως, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, για τις οικιστικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
* Κίνητρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα (εκβιομηχάνιση και συστηματοποίηση των καλλιεργειών) για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Οι φυσικοί φύλακες κάθε τόπου είναι οι κάτοικοί του.
* Φύλαξη, καθαρισμός και συστηματική εκμετάλλευση των δασών (παραγωγή ρητίνης, ξυλείας, μελίσσια , μανιτάρια κ.λπ.).
* Κλείσιμο όλων των νομικών «παραθύρων»-εξαιρέσεων που δίνουν το δικαίωμα σε καταπατητές ή «τιτλούχους» της Τουρκοκρατίας να οικοδομούν σε δασικές εκτάσεις.
* Ανάπτυξη της πυρόσβεσης μέσα στα δάση, όπου είναι εφικτό, και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Πρόσληψη μόνιμων, εκπαιδευμένων πυροσβεστών και αγορά μέσων πυρόσβεσης (αεροπλάνα, οχήματα, υδραντλίες).
* Άμεση κατεδάφιση όλων των κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, άμεση αναδάσωση των καμένων.
* Παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών.
* Μαθήματα συμπεριφοράς και αντιμετώπισης σε περίπτωση πυρκαγιάς στα σχολεία και σεμινάρια πυρόσβεσης για όλους.


Χρήστος Χατζής