Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ!

Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι το μέτρο μιας ανθρώπινης ζωής

Ο αγώνας των εργαζομένων στο εμπόριο να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη 
αργία βρίσκεται σε εξέλιξη… και μας αφορά όλους!
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις μπορούν να είναι περήφανες ότι επί των ημερών τους το ρολόι του χρόνου για την ελληνική κοινωνία γύρισε  στα χρόνια της τουρκοκρατίας και ίσως και πριν. Γιατί ακόμα και οι Τούρκοι αγάδες σέβονταν τη Κυριακάτικη αργία των χριστιανών και τους άφηναν στην ησυχία τους, αντίθετα με τους σημερινούς αγάδες των πολυκαταστημάτων, που βρήκαν υποταχτικούς πολιτικούς να υπογράψουν την κατάργηση της μιας ημέρας ξεκούρασης, της Κυριακάτικης αργίας. Για αυτούς τίποτα δεν είναι πιο ιερό από το να μπει έστω και μισό ευρώ στα ταμεία τους.

Όσο για το επιχείρημα ότι η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και άρα νέες προσλήψεις, όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά από τις καταγγελίες των εργαζομένων είναι φανερό ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Παραβίαση κάθε εργατικού δικαιώματος, παραβίαση οκτάωρου και πενθήμερου, εξαναγκασμός των εργαζομένων υπό την απειλή της απόλυσης να δουλεύουν σε πολλά πόστα, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν, να εξυπηρετούν πελάτες, να εξαντλούνται ψυχικά και σωματικά. Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων λόγω υπερκόπωσης των εργαζομένων, παράνομη μετατροπή των συμβάσεων, επιβολή σπαστών και ευέλικτων ωραρίων, τρομοκρατία. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεται ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, τότε του τη χαρίζουμε. Δεν θα διαλύσουμε τις ζωές μας, δεν θα γίνουμε λάστιχο για τα δικά τους κέρδη.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το οικονομικό και εργασιακό κομμάτι. Είναι ένα μέτρο που έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη φύση. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα θρησκευτικά συστήματα αναγνωρίζουν το δικαίωμα της μίας ημέρας ξεκούραση. Αυτό που ο καπιταλισμός στη σημερινή παρακμή του δεν μπορεί να δει. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική υγεία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ανθρώπινη ζωή και όχι για μια ζωή που να μας υποβιβάζει σε μια κατάσταση αποκτήνωσης. Είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας, για να λειτουργήσουν οι οικογένειες όχι σε ένα μοντέλο εξαντλητικής καθημερινότητας αλλά σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και δημιουργίας.
Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για πραγματική ανάπτυξη. Η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου είναι αυτή που θα δημιουργήσει νέες ανάγκες π.χ. για ψυχαγωγία, διασκέδαση, μόρφωση, ταξίδια και άρα ανάπτυξη των αντίστοιχων κλάδων. Η απληστία των καπιτα-ληστών για άμεσα και γρήγορα κέρδη είναι το αδύνατο σημείο τους, αυτών και του συστήματος τους. Το ότι δεν βλέπουν τίποτα περισσότερο από τα κέρδη του επόμενου οικονομικού τους σχεδίου. Αυτή όμως είναι η δική μας δύναμη, ότι βλέπουμε μακριά, ως την επόμενη κοινωνία. Μια κοινωνία που η ανθρώπινη ζωή θα έχει την ποιότητα που της αξίζει, που οι άνθρωποι θα εργάζονται για να δημιουργούν και να ευημερούν όλοι.
-Απόλυτη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων που θίγονται άμεσα από την εφαρμογή του μέτρου.
-Καμία αγορά σε κατάστημα που ανοίγει την Κυριακή, μποϋκοτάζ σε όποιον εργοδότη παραβιάζει το ιερό κεκτημένο δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας.

Μαρία Καράβολα