Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η Uber και ο εργασιακός μεσαίωνας

Τα πλακάτ εξηγούν ότι η Uber καταστρέφει την πλήρη
 απασχόληση, αντικαθιστώντας τη με ελαστική
 υποαμειβόμενη εργασία, ενώ κρατάει και τα προσωπικά
 δεδομένα των χρηστών
Το 2014 εμφανίζεται στην Αθήνα η Uber, μια αμερικανική εταιρεία η οποία δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας στον οποιονδήποτε, επαγγελματία ή ιδιώτη, που έχει κάποιο όχημα και θέλει να μεταφέρει επιβάτες. Η εταιρεία διασυνδέει πελάτες και οδηγούς μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα smartphones, χρεώνοντας μια προμήθεια. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα;
Αρχικά η Uber συνεργάστηκε μόνο με ταξί. Όμως, μετά το φθινόπωρο του 2015, έκανε την εμφάνισή της η υπηρεσία με τους ιδιώτες οδηγούς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων ταξί. Επί Σαμαρά, ο υπουργός Μεταφορών Χατζηδάκης εμφανιζόταν έτοιμος να επιβάλει πρόστιμα για τα μισθωμένα ΙΧ. Το σχετικό νομοσχέδιο, όμως, αποσύρθηκε. Όλως τυχαίως,… η κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της Uber, μέσω της εταιρείας της AIA RELATE!

Τα «πειρατικά» της Uber κυκλοφορούν χωρίς άδεια, χωρίς να καταβάλλουν τις απαραίτητες εισφορές και φόρους, χωρίς πιστοποιημένους οδηγούς, χωρίς να εκδίδουν άμεσα παραστατικά, με τα πλέον ελαστικά ωράρια εργασίας και με κόμιστρο χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος για τα ταξί. Η Uber δραστηριοποιείται παγκοσμίως (υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εταιρείες), έχει προκαλέσει σφοδρές διαμαρτυρίες και νομικές μάχες εναντίον της, ενώ απαγορεύτηκε σε Δανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και έχει έρθει αντιμέτωπη κατά καιρούς με απαγορεύσεις στη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και πρόσφατα στο Λονδίνο.
Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, είτε μιλάμε για ταξιτζήδες, είτε γενικά για ελεύθερους επαγγελματίες είτε και για μισθωτούς, δεν είναι δυνατόν μια «ψηφιακή πλατφόρμα», πίσω από την οποία φυσικά βρίσκεται μια εταιρεία που βγάζει μεγάλα κέρδη, να κλέβει τη δουλειά ανθρώπων με αθέμιτο ανταγωνισμό, μην τηρώντας τους όρους που ισχύουν για όσους ασκούν αυτό το επάγγελμα, με αμοιβές και εργασιακές σχέσεις που υπονομεύουν κατάφωρα ένα αξιοπρεπές επίπεδο άσκησης του επαγγέλματος. Όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ειδικά οι νεότεροι που είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες υπηρεσίες, που στηρίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Καθένας που τις χρησιμοποιεί θα πρέπει να σκεφτεί ότι: μια παρόμοια υπηρεσία μπορεί να ελαστικοποιήσει ή να απαξιώσει και τη δική τους εργασία στο κοντινό μέλλον!


Γιάννης Τριανταφύλλου