Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

1 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι της εκδοτικής εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ» συνέχισαν μέχρι τις 5/7 την απεργία για τα δεδουλευμένα τους.
● Σε κινητοποίηση βρέθηκαν όλο σχεδόν τον μήνα 38 συμβασιούχοι που απολύθηκαν στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας στη Δυτική Αττική. Οι 47 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Λαμιέων έκαναν κατάληψη του αμαξοστασίου στις 14/7 ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας τους και τη συνεπαγόμενη απόλυσή τους. Στις 25/8 έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Τα ΜΑΤ συνέλαβαν δύο εργαζόμενους.


4 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στην Αττική, του ομίλου EUROMEDICA, έκαναν 4ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση, για τα δεδουλευμένα εννέα μηνών. Συνέχισαν την ίδια κινητοποίηση στις 5, 10 και 11 του μήνα. Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στον ίδιο όμιλο, έκαναν 3ωρες στάσεις εργασίας στις 10 και 11/7 για τον ίδιο λόγο. Την ημέρα αυτή (11/7) ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που κράτησαν όλο τον μήνα, οι εργαζόμενοι στις κλινικές «Ζωοδόχος Πηγή» (Κοζάνη) και «Γενική Κλινική» (Θεσσαλονίκη), επίσης του ομίλου EUROMEDICA, για δεδουλευμένα έως 10 μηνών.

6 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για αύξηση ημερομισθίου. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 11 και 14/7. Στις 19 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.
Οι 3.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.

7 Ιουλίου: Οι εργάτες της τεχνικής εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» (έργα ΔΕΗ) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθο έκαναν απεργία 8 ημερών για τα δεδουλευμένα τους.

8 Ιουλίου: Οι εργάτες της χαλυβουργίας «ΣΙΔΕΝΟΡ» στα εργοστάσια Αττικής, Φθιώτιδας και Κιλκίς ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για αύξηση των ημερομισθίων τους, που κράτησε όλο σχεδόν τον μήνα.

13 Ιουλίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

16 Ιουλίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις έκαναν οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι εμποροϋπάλληλοι σε Σάμο–Κέρκυρα έκαναν κινητοποιήσεις από 23 έως 29 του μήνα ενάντια και στις λεγόμενες «λευκές νύχτες», την ολονύχτια εργασία δηλαδή.

20 Ιουλίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον συγκεκριμένο τομέα. Έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλά μέρη της χώρας.

21 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία «ZΟΥΡΑΣ» σε Εύβοια και Βοιωτία ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους. Στις 26 του μήνα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο εργοστάσιο του Μαντουδίου στην Εύβοια. Η απεργία συνεχίστηκε έως τις 3/8. Ανεστάλη μετά την υπόσχεση της εργοδοσίας για πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τον Δεκέμβριο.

24 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διακίνησης Τύπου στην Αθήνα έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας με παράλληλες συγκεντρώσεις για δύο ημέρες (και 25/7) ενάντια στην απόλυση δύο συναδέλφων τους οδηγών. Στις 25/8 έκαναν 24ωρη απεργία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και συνέχισαν με στάσεις εργασίας στις 29/8.

28 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο καζίνο του Ρίου στην Πάτρα απήργησαν μία εβδομάδα για τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Πήραν έναντι το 20% αυτών. Οι 40 απ’ τους 100 εργαζόμενους ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανακύκλωσης «Waste Solutions» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων. Στις 24/8 έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η προηγούμενη εργοδοσία.

1 Αυγούστου: Οι μεταλλεργάτες της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα Φθιώτιδας) έκαναν συγκέντρωση στο εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση 8 συναδέλφων τους που δουλεύουν σε εργολαβίες. Συνέχισαν με 4ωρη στάση στις 9/8 και 24ωρη απεργία στις 29 του μήνα.

2 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στην Αθήνα για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών.

16 Αυγούστου: Ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας απήργησαν δύο ημέρες για τα δεδουλευμένα τους και σταμάτησαν μετά την καταβολή μέρους αυτών.


Σ. Κρόκος