Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Με τη γενική απεργία της 12ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η αντίσταση της γαλλικής εργατικής τάξης στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα του προέδρου Μακρόν, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, ουσιαστική διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και μεγαλύτερη «ευελιξία» ωραρίου και εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τις «ανάγκες» της επιχείρησης. Παρά την απεργοσπασία δύο μεγάλων συνομοσπονδιών, της CFDT και της FO, η απεργία πήγε καλά, με δυναμικές συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε 150 συνολικά πόλεις. Η επιτυχία ήταν αξιοσημείωτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα φέρι της Μάγχης, τα διυλιστήρια κ.α.

Στις 21 Σεπτεμβρίου οργανώθηκαν και πάλι μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς και απεργία σε επιμέρους τομείς, όπως η χημική βιομηχανία. Στις 28 Σεπτεμβρίου κινητοποιήθηκαν μαζικά οι συνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζει τσεκούρι και στο ασφαλιστικό, με μειώσεις συντάξεων, μείωση των δαπανών για υγεία κ.λπ. Τα αντεργατικά μέτρα, που πέρασαν με προεδρικό διάταγμα, θα πρέπει να κυρωθούν οριστικά με νόμο στο κοινοβούλιο τον Νοέμβριο. Η «μάχη της Γαλλίας» θα είναι κρίσιμη για όλο το ευρωπαϊκό προλεταριάτο, αλλά το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι η γαλλική εργατική τάξη δεν στερείται καθόλου αποφασιστικότητας και τόλμης.


Αγγλία: Οι εργαζόμενοι δύο ταχυφαγείων της McDonalds απήργησαν στις 4 Σεπτεμβρίου. Διεκδικούν κατώτατο ωρομίσθιο 10 λίρες και κατάργηση του δουλοπαροικιακού εργασιακού «συμβολαίου μηδενικών ωρών». Στα συμβόλαια αυτά δεν υπάρχει καμιά προβλεπόμενη διάρκεια παροχής της εργασίας· ο εργαζόμενος βρίσκεται μονίμως στη διάθεση της εταιρείας και αμείβεται μόνο για τις ώρες που δούλεψε. Οι πιλότοι της Thomas Cook κατέβηκαν σε 12ωρη απεργία στις 8 Σεπτεμβρίου, με μισθολογικά αιτήματα. Στο Μάντσεστερ οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων προκήρυξαν πέντε 24ωρες απεργίες μέσα στον μήνα, με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Πορτογαλία: Σε 5ήμερη απεργία από τις 11 Σεπτεμβρίου κατέβηκε το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, διεκδικώντας αυξήσεις, 35ωρο και προσλήψεις.

ΗΠΑ: Σε διήμερη γενική απεργία κατέβηκαν οι εργατοϋπάλληλοι της κομητείας Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας στις 7-8 Σεπτεμβρίου, με αιτήματα μισθολογικά και ασφαλιστικά.

Καναδάς: Σε δυναμική απεργία απροσδιόριστης διάρκειας κατέβηκαν από τις 11 Οκτωβρίου οι 2.800 εργάτες στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors στο Λόντον του Οντάριο.

Από τη σύνταξη