Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Η «αξιολόγηση» στο δημόσιο και οι σκοποί της

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην «αξιολόγηση»,
 που νομιμοποιεί την πολιτική των περικοπών
 και των ιδιωτικοποιήσεων 
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει ένα νέο γύρο αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» που προσπαθεί να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –παρά τα αντίθετα που έλεγε όσο ήταν αντιπολίτευση– και την οποία έχει ήδη συμφωνήσει με τους «δανειστές». Η «αξιολόγηση» αυτή σκοπεύει στην ενοχοποίηση των εργαζομένων για την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και στην πειθάρχηση τους στις κυβερνητικές πολιτικές·
πολιτικές που έχουν οδηγήσει και θα συνεχίσουν να οδηγούν σε ελλείψεις προσωπικού (π.χ. υγεία, παιδεία), στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην εκχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες και εργολάβους, στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων, σε μειωμένους προϋπολογισμούς κ.λπ. Ενώ, παράλληλα, συνδέεται άμεσα με τη μισθολογική εξέλιξη –δηλαδή καθήλωση– και την κινητικότητα.

Με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση οι στόχοι κάθε υπηρεσίας θα καθορίζονται από το αντίστοιχο υπουργείο ή τη διοίκηση του εν λόγω φορέα. Σ’ αυτές τις υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι θα βαθμολογούνται για την επίτευξη στόχων που μπορεί να μην είναι καν εφικτοί ή να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στην υγεία στόχος θα είναι η μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, με σκοπό τη μείωση των λειτουργικών εξόδων! Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι θα βαθμολογούνται αρνητικά…
Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του δημοσίου, στηριζόμενοι στην πολύτιμη παρακαταθήκη του νικηφόρου τους αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση του τότε υπουργού Μητσοτάκη, βρίσκονται εκ νέου σε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης της τωρινής πολιτικής ηγεσίας. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με διάφορες εγκυκλίους ήδη προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να σταματήσουν τον αγώνα τους, αλλά απέτυχε. Γι’ αυτό και τώρα προχωρά στη νομοθέτηση κυριολεκτικά της απεργοσπασίας! Με αιφνιδιαστική τροπολογία της στη Βουλή, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, καθώς απαγορεύει τη συμμετοχή στις κρίσεις των προϊσταμένων σε όσους υπαλλήλους δεν συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή των ομοσπονδιών τους!
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να συνεχίσουν ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά τον αγώνα τους. Δεν είναι μόνο ένας αγώνας για τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και ένας αγώνας για δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.


Μ. Σάκος