Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Βιομηχανία διώξεων κατά αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών

Παρά την τρομοκρατία και τα πειθαρχικά, οι 
εκπαιδευτικοί δεν υποτάσσονται στην πολιτική
που διαλύει το δημόσιο σχολείο
 Εδώ και τρία χρόνια οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να μην περάσει η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και προσπαθούμε με τις συλλογικές μας αποφάσεις να την ακυρώσουμε στην πράξη. Το Υπουργείο Παιδείας, όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο έχει στείλει δεκάδες φορές στα δικαστήρια τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις (απεργία-αποχή, στάσεις εργασίας κ.λπ.), όχι μόνο έχει στείλει απανωτές εγκυκλίους απειλών και τρομοκράτησης των μαχόμενων εκπαιδευτικών, αλλά περνάει πλέον –μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης– και σε πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών. 

Μόνο στον Πειραιά, οι διώξεις συνδικαλιστών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τέσσερις εκπαιδευτικοί διώκονται γιατί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον διαγωνισμό Pisa, δύο γιατί συμμετείχαν στην απαγορευμένη (λόγω covid) διαδήλωση για τον Γρηγορόπουλο το 2020, δύο για τη συμμετοχή τους σε ακύρωση αξιολόγησης και δύο γιατί άσκησαν κριτική δημόσια στην κυβερνητική πολιτική! Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των παραπάνω διωκόμενων ανήκει σε συγκεκριμένη αριστερή συνδικαλιστική παράταξη! 

Διώξεις όμως εκπαιδευτικών έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Αθήνα, Θεσσαλία κ.λπ.) για συμμετοχή στην απεργία-αποχή, για μη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω κακοκαιρίας κ.λπ. Τελευταία απειλούνται με καθαίρεση από θέσεις διευθυντών-προϊστάμενων εκπαιδευτικοί οι οποίοι,συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή των ομοσπονδιών τους, δεν προχώρησαν σε αξιολογήσεις συναδέλφων τους. 

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, αξιοποιώντας όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο των νόμων που έχει περάσει η κυβέρνηση ενάντια στη συνδικαλιστική έκφραση και δράση, επιδιώκει να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την αντιεκπαιδευτική του πολιτική και να τρομοκρατήσει το σύνολο των εκπαιδευτικών. Θέλουν να «καθαρίσουν» την εκπαίδευση από όποιον τολμά να ασκεί κριτική, να αντιστέκεται, να διεκδικεί. Στο αποστειρωμένο σχολείο των μετρήσιμων επιδόσεων που ετοιμάζουν, θέλουν να έχουν πειθήνιους εκπαιδευτικούς, απλούς εκτελεστές της πολιτικής τους. 

Ήδη με τη συλλογική μας δράση, τη μαζική συμπαράσταση και τις κινητοποιήσεις μας έχει μπει φρένο σε πολλές περιπτώσεις διώξεων. Γνωρίζουμε όμως ότι η επίθεση αυτή θα κλιμακωθεί, άρα και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αποφασιστική. Το Υπουργείο Παιδείας είναι πολύ γελασμένο αν πιστεύει ότι με το κνούτο θα υποτάξει τους εκπαιδευτικούς. 

 

Μ. Σάκος