Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Καμιά έκπληξη για το νέο σκάνδαλο διαφθοράς

 Καμιά έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί η πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών στον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο ενός συστήματος που αποθεώνει το χρήμα, το κέρδος, με οποιοδήποτε μέσο – και ιδίως στην εκδοχή του σημερινού, εντελώς παρασιτικού ελληνικού καπιταλισμού.

Στην υπόθεση έχουν βρεθεί εμπλεκόμενα μέχρι στιγμής 23 άτομα, εκ των οποίων οι 14 έχουν συλληφθεί. Από αυτούς δύο είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ μέλη του κυκλώματος φέρονται να ευνοήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού Μενδώνη, καθώς είχαν τοποθετηθεί σε επιτροπές που διευκόλυναν κατά πολύ το «έργο» τους. Τα μέλη του κυκλώματος τρομοκρατούσαν διάφορες επιχειρήσεις, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με συχνούς ελέγχους για διάφορες παραβάσεις (τραπεζοκαθίσματα, κάπνισμα, δυνατή μουσική κ.λπ.). Εν συνεχεία, με την κατάλληλη αμοιβή, αναλάμβαναν την «προστασία» αυτών των καταστημάτων, με το να μην κόβουν πρόστιμα για παραβάσεις, ή να ειδοποιούν εγκαίρως τον ιδιοκτήτη για επικείμενο έλεγχο από άλλο κλιμάκιο.

Τέλος, έχει σημασία ότι μέσα στο κύκλωμα αυτό ήταν και τα άτομα τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σκευωρία με την οποία η Μενδώνη έκανε έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Π.Δ.