Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

OI ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024



1 Ιουνίου: Οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για αυξήσεις στο ύψος της ναυτεργατικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απ’ την οποία εξαιρούνται.

● Οι εργαζόμενοι των εργοταξίων της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ Αττικής (εταιρεία «ΑΒΑΞ») συνεχίζουν την απεργία διαρκείας από τον προηγούμενο μήνα, για αυξήσεις μισθών, σταθερά ωράρια και μέτρα υγιεινής-ασφάλειας. Πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και στα εργοτάξια.

 

2 Ιουνίου: Οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 5 του μήνα.

 

3 Ιουνίου: Οι μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική (εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός») συνέχισαν τον αγώνα τους για τη μη επιβολή 12ωρης εργασίας με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ορυχείο των Σκουριών. Στις 5 του μήνα έκαναν νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου πέτυχαν τη ματαίωση της επιβολής 11ωρης εργασίας στους συναδέλφους τους της εργολαβίας «ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ». Στις 7 του μήνα πραγματοποίησαν νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ορυχείο στις Σκουριές.

 

10 Ιουνίου: Οι εργάτες της σοκολατοποιίας «ΠΑΥΛΙΔΗΣ» στην Αθήνα (εταιρεία «MONDELEZ HELLASAE») έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

11 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στη γραμμή 4 του εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ Αθήνας συνέχισαν την απεργία τους για άλλες δύο ημέρες, μέχρι τις 13/6. Σταμάτησαν μετά τη δέσμευση της εργοδοσίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τα αιτήματά τους.

 

12 Ιουνίου: Οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν νέα 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στο ορυχείο των Σκουριών. Η εργοδοσία υποχώρησε από τις 12 ώρες σε 10 και μισή ώρες για τετραήμερη εργασία, ενώ επιμένει στην κατάργηση των αργιών. Οι εργάτες συνέχισαν τον αγώνα τους με τρεις ακόμα 24ωρες απεργίες, στις 14, 19 και 21 του μήνα. Έγιναν συγκεντρώσεις στις Σκουριές.

● Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα. Ζητούν να μην απολυθούν οι 500 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα «Philos» και η σύμβασή τους λήγει στις 31 Ιουλίου.

 

14 Ιουνίου: Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στη μεθόδευση της κυβέρνησης να τους χαρακτηρίσει άνεργους-απολυμένους. Ήταν η αρχή των μεθοδεύσεων για το οριστικό κλείσιμο της μεταλλουργίας. Στις 18 οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα δικαστήρια των Αθηνών στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κάνει για το κλείσιμο της επιχείρησης. Μετά από λίγο πήγαν στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού έγινε γνωστή η τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση και προβλέπει την οριστική απόλυσή τους από τη ΛΑΡΚΟ. Στις 20 του μήνα έγινε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

 

17 Ιουνίου: Οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ έκαναν 48ωρη απεργία στο εργοστάσιο της Αττικής για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

19 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης κατά των ναρκωτικών ουσιώνέκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση με πολιτιστικές δράσεις στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση και επιδιώκει την περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

● Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «PFIZER» στη Θεσσαλονίκη έκαναν δίωρη στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη απολυμένης συναδέλφου τους. Για τον ίδιο λόγο έκαναν συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία φαρμάκου «Cream Team» πάλι στη Θεσσαλονίκη, στις 21 του μήνα.

 

20 Ιουνίου: Οι μεταλλεργάτες των ναυπηγείων Σπανόπουλου σε Πέραμα και Σαλαμίνα (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) έκαναν 24ωρη απεργία για υπογραφή σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών.

 

22 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Θράκης σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας αύξηση μισθού και σταθερά ωράρια. Η αστυνομία, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, συνέλαβε έξι μέλη της διοίκησης του σωματείου, που κρατήθηκαν για ώρες στο αστυνομικό τμήμα Αλεξανδρούπολης. 

 

24 Ιουνίου: Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής συνέχισαν τον αγώνα τους, με απεργία διαρκείας όλη την εβδομάδα, για την αποτροπή της επιβολής 10ωρης εργασίας και κατάργησης των αργιών. Έγιναν συγκεντρώσεις στο λιμάνι του Στρατωνίου στις 26 του μήνα και στο ορυχείο των Σκουριών στις 28 του μήνα. 

 

25 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις Επιθεωρήσεις Εργασίας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα με αίτημα την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας και την υλικοτεχνική ενίσχυσή της.

 

26 Ιουνίου: Οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα και στην πλεκτοβιομηχανία «ΦΙΕΡΑΤΕΞ» στο Κιλκίς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

● Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας (και στις 27/6) για να μην απολυθούν οι 35 καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση. Τη δεύτερη ημέρα έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τους.

 

27 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους χειριστή μηχανήματος σε οικοδομικές εργασίες στην περιοχή. Έγινε συγκέντρωση στην πόλη του Αγρινίου.

● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία Αττικής έκαναν εξάωρη στάση εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας για την ένταξη διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

 

Σ. Κρόκος