Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Ψηφιακή επιτήρηση… ολυμπιακών διαστάσεων

 Η ψηφιακή επιτήρηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Οι κάτοικοι λένε ότι η κατάσταση θα θυμίζει λοκντάουν. Όλοι όσοι ζουν ή εργάζονται στο κέντρο του Παρισιού ή κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα και θα μπορούν να κινούνται μόνο επιδεικνύοντας QR κωδικό. Το ίδιο και όσοι τυχόν θέλουν να τους επισκεφτούν εκείνες τις μέρες. 

Το σκανάρισμα αθλητών, επισκεπτών και κατοίκων με τη βοήθεια καμερών και τεχνολογιών «τεχνητής νοημοσύνης» θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι αυτό δεν περιλαμβάνει τεχνολογίες ανίχνευσης προσώπου, όμως ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι κάτι τέτοιο πρακτικά δεν μπορεί να ελεγχθεί. Και το γαλλικό κράτος έχει ιστορικό στην παραβίαση της ίδιας της νομοθεσίας του για τα προσωπικά δεδομένα.

Με πρόσχημα πότε την «τρομοκρατία», πότε την εγκληματικότητα, πότε κάποια «φυσική» καταστροφή, επιδημία κ.λπ., η ζωή στον σημερινό καπιταλισμό της παρακμής παίρνει όλο και περισσότερο τη μορφή μιας ψηφιακής φυλακής! Απαιτείται αποφασιστική αντίδραση σε όλο το φάσμα αυτού του τεράστιου ζητήματος.

 

Α.Α.