Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Μεθοδευμένη αφαίμαξη του λαού μέσω του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση μας ληστεύει κανονικά μέσω του ΦΠΑ στα
τρόφιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη
 «Δεν θα κερδίσει τίποτα ο καταναλωτής αν ρίξουμε τον ΦΠΑ», ισχυρίζονται χωρίς να ντρέπονται οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενοι ως «κανονικότητα» και δεδομένο ότι τυχόν μείωση των συντελεστών θα πάει στις τσέπες των βιομηχανιών και των αλυσίδων λιανικής πώλησης. Για την ώρα, πάντως, ο μόνος κερδισμένος από τον υψηλό ΦΠΑ στη χώρα μας είναι το κρατικό ταμείο.

Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα. Βγαίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ανακοινώνει ότι τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ήταν αυξημένα κατά 5,7% σε σχέση με τα προϋπολογισμένα. Είναι το διάστημα όπου ο πληθωρισμός στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, έτρεχε αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχεδόν 300 εκατ. ευρώ παραπάνω εισέπραξε το κράτος μέσα σε πέντε μήνες από τον ΦΠΑ. Δηλαδή, τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσα από την κατανάλωση και λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, εισέφεραν 300 εκατομμύρια επιπλέον στο κράτος! Φτωχαίνουν οι λαϊκές οικογένειες και… πλουτίζει το κράτος.

Και για να κάνουμε μια σύγκριση με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπου κι εκεί τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το… μάρμαρο της ακρίβειας, η χώρα μας διατηρεί τον 7ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα. Χώρες με πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν στα τρόφιμα τον μισό και λιγότερο συντελεστή από την Ελλάδα. Μάλιστα, σε πέντε χώρες οι βασικές κατηγορίες τροφίμων υπάγονται σε μηδενικό ΦΠΑ.

Για να δικαιολογηθεί το κυβερνητικό επιτελείο, που διατηρεί εν μέσω ακρίβειας τόσο ψηλά τους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα, απλά λέει ψέματα. Ισχυρίζεται ότι η Ισπανία, που μηδένισε σε μια σειρά είδη τον ΦΠΑ, έχει μεγαλύτερο πληθωρισμό από εμάς! Κι όμως, η Ισπανία, αλλά και η Πορτογαλία και η «αδελφή» Κύπρος, όχι μόνο έριξαν τον πληθωρισμό στα είδη στα οποία άλλαξαν τον συντελεστή ΦΠΑ, αλλά κατόρθωσαν να πωλούν φθηνότερα από την Ελλάδα είδη όπως τα γαλακτοκομικά ή το ελαιόλαδο. Και δεν τα λέμε εμείς αυτά, αλλά οι επίσημες τράπεζες των χωρών αυτών. 

Στην Ισπανία, μάλιστα, μηδένισαν τον ΦΠΑ και στο λάδι, ενώ στη χώρα μας αυξήθηκε ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%. Και το κερδοσκοπικό πάρτι συνεχίζεται.

 

Γιώργος Καστρίτης