Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΛΑΡΚΟ Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

 Η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στις 18 Ιουνίου που δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να παραδώσει τη βιομηχανία στον επίδοξο αγοραστή χωρίς τους εργαζόμενους. Πρόθεση κυβέρνησης και καπιταλιστών είναι να κλείσει οριστικά η ΛΑΡΚΟ σαν βιομηχανία και να γίνει στην ουσία εταιρεία πώλησης μεταλλεύματος.

Η ώρα είναι κρίσιμη για τους εργαζόμενους. Το καθεστώς της ομηρίας τους με τα επιδόματα ανεργίας ουσιαστικά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης. Της δίνει επιχειρήματα να κλείσει οριστικά τη βιομηχανία και να σπρώξει τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς εργασίας (τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.).

Η αποφασιστική λύση είναι η κατάληψη του εργοστασίου και η λειτουργία του από τους ίδιους τους εργάτες. Ο μηχανισμός του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) κυριαρχεί στην υπόθεση, καθώς ελέγχει το σωματείο. Δεν έχει όμως ούτε τη βούληση ούτε την πρόθεση για ένα τέτοιο βήμα. Το βάρος για αυτή την πρωτοβουλία πέφτει στη βάση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με τη συμπαράσταση όλου του εργατικού κινήματος και κάθε συνειδητού πολίτη.

 

Σ.Κ.