Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2019


1 Μαΐου: Με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της χώρας τίμησε η εργατική τάξη την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

5 Μαΐου: Σε πολλές πόλεις οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα ενάντια σε μία ακόμα κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

8 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα με αίτημα τη μόνιμη πρόσληψή τους και την αύξηση του μισθού.


● Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία στην Αττική έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, με κύρια αιτήματα την ένταξή τους στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και τη διατήρηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Στις 10/5 με τα ίδια αιτήματα πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

● Οι 180 περίπου εργολαβικοί εργαζόμενοι στις εταιρείες του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΣΕΦΑ) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, που κράτησε όλο το μήνα, με βασικό αίτημα την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών και τη συνεπαγόμενη μονιμοποίησή τους. Πραγματοποίησαν δεκάδες συγκεντρώσεις, στο υπουργείο Ενέργειας στην Αθήνα, σε χώρους εργασίας και στα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Οι εργολάβοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

14 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ξεκίνησαν τρίωρες στάσεις εργασίας (επαναλαμβανόμενες κάθε Τρίτη) ενάντια στη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση και υποστελέχωση του νοσοκομείου, που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και παραιτήσεις γιατρών.

16 Μαΐου: Οι εργάτες της βιομηχανίας μετάλλου ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

21 Μαΐου: Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για τέσσερις ημέρες ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ στην Αθήνα ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση του ιδρύματος και για προσλήψεις γιατρών και νοσοκόμων. Στις 22/5 έγινε συγκέντρωση στον χώρο του νοσοκομείου.

● Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο εργασίας τους ενάντια στη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς τους και για την κατάργηση του καθεστώτος των δουλεμπορικών γραφείων. Την ίδια ημέρα απήργησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με αίτημα την ένταξή τους, ως τακτικού προσωπικού, στη μητρική εταιρεία.

22 Μαΐου: 24ωρη απεργία έγινε απ’ τους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, με αφορμή τον θάνατο εργάτη σε δυστύχημα την ώρα δουλειάς σε ναυπηγείο. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με κύριο αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργατών.

28 Μαΐου: Οι 1.200 εργαζόμενοι στο τμήμα δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησαν απεργία που κράτησε μέχρι το τέλος του μήνα ενάντια στην απόσχιση του τμήματος απ’ την τράπεζα και τη μεταβίβασή του σε σουηδική εταιρεία, που θα σημάνει φυσικά απολύσεις. Έγιναν συγκεντρώσεις στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

29 Μαΐου: Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργάτες του ναυπηγοξυλουργείου VDN στο Πέραμα για τα δεδουλευμένα από μισθούς, άδειες και επιδόματα.

31 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα (ΣΤΑΣΥ – ΤΡΑΜ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ΜΕΤΡΟ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση της ΣΤΑΣΥ, που φέρνει ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ανταλλακτικά.

Σ. Κρόκος