Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Εντείνεται ο προστατευτισμός των ΗΠΑ


Τον μπελά τους βρήκαν για τα καλά Κίνα και Γερμανία
 με την πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ…
Σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου προχωρά ο Ντόναλντ Τραμπ, και με τον μεγάλο ανταγωνιστή του, την Κίνα, αλλά και με την Ε.Ε. και άλλες χώρες.
Με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας να καταρρέουν τον Μάιο και τον Τραμπ να απειλεί με τη φορολόγηση σχεδόν όλων των εισαγωγών από την ασιατική χώρα, συνεχίζεται η κόντρα των δύο χωρών, με παράλληλες ασφυκτικές πιέσεις στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, τον οποίο οι ΗΠΑ απειλούν να αποκλείσουν από την αμερικανική αγορά, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε δραστηριότητες που είναι ενάντια στην «εθνική ασφάλεια» της χώρας!
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, ζήτησε από Γερμανία και Βρετανία να αποκλείσουν πλήρως την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας από το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών των χωρών τους! Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απείλησε με επιβολή αντισταθμιστικών δασμών σε χώρες που υποτιμούν το νόμισμά τους έναντι του δολαρίου, φωτογραφίζοντας το κινεζικό νόμισμα.
Στο θέμα του Brexit, ο Τραμπ παρενέβη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Βρετανία με την Ε.Ε., προτείνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αρνηθεί η Βρετανία να πληρώσει τις 39 δισεκατομμύρια λίρες του λογαριασμού του «διαζυγίου» και να εγκαταλείψει τις συνομιλίες, αν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν στο Λονδίνο αυτό που επιθυμεί, ρίχνοντας έτσι ένα ακόμη χοντρό «άδειασμα» στην Ε.Ε. Μάλιστα, πρότεινε ως μεσολαβητή τον Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγό του Κόμματος Brexit, άνθρωπο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις Βρυξέλλες! Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, άλλωστε, από τότε που ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, έριχνε την ιδέα «φύγετε από την Ε.Ε. και θα έχουμε στενότερη σχέση».
Τέλος, ο Τραμπ απείλησε και το Μεξικό με άμεση επιβολή δασμών εάν δεν λάβει μέτρα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που ανάγκασε το Μεξικό σε συμφωνία.
Με ξεκάθαρο τρόπο κλιμακώνουν λοιπόν οι ΗΠΑ την προστατευτική πολιτική τους έναντι Ε.Ε. και Κίνας, αναγκάζοντάς τες είτε να απαντήσουν είτε να παρακολουθούν τις φάπες που δέχονται τη μια πίσω από την άλλη. Από την άλλη, διαψεύδονται πλήρως οι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί των «ανοιχτών συνόρων», οι οποίοι παρουσίαζαν τον προστατευτισμό ως μια τάση παροδική και αποτυχημένη.

Γιάννης Τριανταφύλλου