Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πανελλαδική πορεία κατά των εξορύξεων στα Γιάννενα


Η πανελλαδική κινητοποίηση στα Γιάννενα κατά των
 εξορύξεων έδωσε ισχυρό μήνυμα εναντίωσης στα συμφέροντα 
των πετρελαϊκών εταιρειών
Όπως πριν από έναν χρόνο, έτσι και φέτος, το κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων διαδήλωσε στην πόλη των Ιωαννίνων στις 11 Μαΐου, μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα. Στόχος η ενεργοποίηση γύρω από αυτό το σοβαρό ζήτημα, και η υπενθύμιση της σημασίας του πριν από τις αυτοδιοικητικνιο) ﷽﷽﷽﷽﷽ι τον Ιο΄ύι μόνο για μια απειλές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Μαζικότητα και δυναμισμός ήταν τα χαρακτηριστικά της πανελλαδικής κινητοποίησης, μετά από κάλεσμα των συλλογικοτήτων που αντιμάχονται το παράλογο και καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε τεράστιο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Με την πολυχρωμία της, αλλά και με καθαρό στόχο, η κινητοποίηση έσπασε το τείχος της σιωπής που προσπαθεί να ορθώσει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε όσους θα ήθελαν να την εκμεταλλευτούν προεκλογικά.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης να υποβαθμίσουν το γεγονός, εστιάζοντας στην παράλληλη προεκλογική περιοδεία του πρωθυπουργού σε Ήπειρο και Λευκάδα, δεν πέτυχε τον σκοπό της. Η κυβέρνηση έδειξε με τη στάση της ότι δεν είναι και τόσο βέβαιη για τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο των εξορύξεων, αφού χρησιμοποίησε βία και καταστολή ακόμα και σε ήπιες διαμαρτυρίες από πολίτες στη Λευκάδα και στα Γιάννενα. Πρακτικές που καταδίκασαν όλες οι πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων, οι οποίες και απαίτησαν απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα της αντίδρασης στα επικίνδυνα σχέδια κράτους και εταιρειών.    
Η μαζικότητα και των τριών πανελλαδικών κινητοποιήσεων μέσα σε έναν χρόνο δείχνει ότι συνειδητοποιείται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού το μέγεθος του προβλήματος, και ότι δεν πρόκειται μόνο για μια απειλή τοπικού ή αποκλειστικά περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Στόχος όλων των πρωτοβουλιών είναι η δημιουργία πανελλήνιου συντονιστικού με δράση στο πεδίο, εκεί που επιχειρούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, εκεί που προσπαθούν να αποσπάσουν την κοινωνική αποδοχή. Υπάρχει μπροστά ένα τιτάνιο έργο, συνεπώς πρέπει να υπάρξει η συνειδητοποίηση των δυσκολιών που περιμένουν τον αγώνα αυτό. Από την άλλη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή του αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει ό,τι περνά από το χέρι όλων μας για να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η κοινή δράση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, να διευρυνθούν και να μαζικοποιηθούν οι αντιστάσεις, αναγκάζοντας το κράτος και τις εταιρείες να ακυρώσουν οριστικά τα σχέδιά τους.

Ματίνα Χελιδώνη