Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Οι καθαρίστριες και τα βαρέα ανθυγιεινά



Πρόσφατα ψηφίστηκαν θετικά μέτρα για τις καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων: 10% αύξηση μισθού, επιστροφή στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), που σημαίνει και ταχύτερη συνταξιοδότηση από 3 έως 5 χρόνια, καθιέρωση διετούς διάρκειας συλλογικής σύμβασης εργασίας, παροχή γάλακτος.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τα ΒΑΕ όμως, οι καθαρίστριες είναι η εξαίρεση. Με τον μνημονιακό νόμο για την ασφάλιση του 2010 πετάχτηκαν έξω απ’ το καθεστώς των ΒΑΕ πάνω από 70.000 εργαζόμενοι, που είδαν είτε να μειώνεται ο μισθός και η σύνταξή τους, είτε να αυξάνονται κατά πολλά χρόνια τα όρια συνταξιοδότησής τους.  Η δίκαιη ρύθμιση για επιστροφή στο καθεστώς των ΒΑΕ που ίσχυσε για τις καθαρίστριες θα έπρεπε να ισχύει και για όλους αυτούς τους εργαζόμενους.
Από εκεί και πέρα, εμείς πιστεύουμε ότι, ανεξάρτητα απ’ τα όποια αποσπασματικά μέτρα μπορεί να λάβει μια κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους, μοναδικό σίγουρο μέσο για την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών υπέρ της εργατικής τάξης είναι η δική μας οργάνωση και πάλη.

Σ.Κ.